Győr+
2017.11.16. 21:08

Elhunyt a legendás rádiós. Isten önnel Cseke László!

A zseniális rádiós 90 évesen, Németországban hunyt el, november 13-án. A Szabad Európa Rádió ikonja, a sokak szabadságvágyának hangot adó szakember hangja már csak a szalagokon szólalhat meg újra és újra, mert a Teenger Party-t nem lehet elfelejteni.

Cseke László igazából Ekecs Gézaként látta meg a napvilágot, 90 évet élt, a halál Németországban, Münchenben érte ahol már hosszú évtizedek óta élt. A hírt lánya közölte.

Ekecs Géza először újságíróként dolgozott, munkatársa volt a Kossuth Népének és a Hazánknak is. 1949-ben menekült Németországba, majd Párizsban talált otthonra, ahol emigráns lapok szerkesztője lett. 1951-ben telepedett le végleg Münchenben, ekkor lett a Szabad Európa Rádió belső munkatársa, s nevét is ekkor változtatta meg Cseke Lászlóra. Így ismerte meg később a magyar fiatalság is, amikor 1959-ben szerkesztő-műsorvezetője lett a Teeneger Party című műsornak, majd a később a Délutáni Randevúnak is.

„A mikrofonnál és a lemezjátszóknál: Cseke László!”

Számos történetet hallani még napjainkban is, hogyan is hallgatták a fiatalok akkoriban a sercegve befogható, néha-néha „elvesző” SZER-t, akár lakásban, akár a parkban, akár a strandon. Ugyanis hallgatni kellett mindenhol ahol csak táskarádióhoz, vagy asztali rádióhoz (mondjuk egy Orion Pacsirtához) lehetett jutni. Hiszen a Teeneger Party-ban felhangzó dalokat itthon nem lehetett lemezen kapni, a nyugat csak így, a hangszórókon és Cseke László hangján szűrődött be az országba. A tekercses magnók mikrofonja a rádiók hangszórójának támasztva várta a kedvenc dalokat – ujjakat mereven a felvevő gombra nyomva – amelyek igaz hogy sokszor halkan és recsegve, az elejéről lemaradva, de legalább megvoltak, lehetett többször és többször is hallgatni. Vitték a házibulikba a féltve őrzött tekercset, s bizony akkoriban egy Chris Montez, egy Brenda Lee, egy Perry Como, egy Beatles, egy Elvis Presley vagy éppen egy Shadows felvétellel jobban lehetett udvarolni mint manapság bármivel. A mai szabadsággal átitatott, letöltésekre berendezkedett fiataloknak nehéz lehet már elmesélni azokat az élményeket, amelyeket-e sorok szerzője is tátott szájjal hallgatott és még hallgat mind a mai napig.

Akkoriban még volt értéke a lemezeknek, akinek valahogy becsempésztek külföldről és megjelent vele egy buliban, rögtön nőtt a rangja, főleg ha az adott bakelitet esetleg még a legendás RCA vagy ne adj Isten a Polydor gyártotta. De a szalagra rögzített Teenger Party továbbra is hódított, ahogy a hétköznaponként hallható Délutáni Randevú is. Sőt, még az a csoda is megtörtént többször, hogy magyar fiatalok levele jutott el Cseke Lászlóhoz és teljesülhettek a kívánságok…

S hogy egy alig a harmincon túllévőnek mit is jelent Cseke László és a Teengert Party? Mondjuk úgy, hogy a zenét… Olyan előadókat és dalokat ismertem meg hallgatva a válogatásokat és előkeresve az otthoni orsós magnót, hogy azt a mostaniak már lehet megmosolyogják, de nekem a bőröm alá hatolt, egészen be a szívembe és olyan örök bizsergést okozott, amely soha nem fog csitulni. A 60-70-es évek zenei világával egy életre elköteleztem magam. Az összes romantikájával, szenvedélyével, gondolatával és néha már-már bugyután bájos szövegeivel. Hogy olyan dalokkal ismerkedtem meg mint a Johnny amp; Hurricanes Red river rock-ja vagy Del Shannon Runaway-je vagy éppen Paul Anka You are my destiny-je. Na de persze ide vehetjük nyugodtan az olasz vonalat is, hiszen Rita Pavone Datemi un martelloja vagy éppen az előbb említett Paul Ankával énekelt Kiddy Kiddy Kiss me-je is felcsendült rendszeresen. A bájos németséggel előadott dalok még most is a fülemben csengenek, nem is véletlenül vettem meg sok-sok euróért Bécsben az azokat összegyűjtő CD-t, persze hogy az RCA gondozásában…Bár meg kell hagyni, az olasz vonalat jobban engedélyezték azokban az időkben, Csehországból behozott lemezeket lehetett venni, ahogy a trafikokban is ott volt Kovács Kati képe mellett Caterina Caselli-jé… S a zenén kívül még barátságokat is köszönhetek a külföldről megrendelt és hónapokig várt lemezeknek. Cseke Lászlónak és a Teenger Party-nak pedig még többet…

Abba, hogy politikailag miért volt roppant nehéz és fontos korszak ez az ország és a könnyűzene életében is, most nem mennék bele… Emlékezzünk inkább Cseke Lászlóra úgy, ahogy neki is biztos a legjobban tetszene: emlékekkel, történetekkel, szerelmekkel, csalódásokkal és rengeteg zenével.

Nyugodjon békében Cseke László, hangja örökké velünk marad!

Havasssy Anna Katalin
Fotó: archív