Győr+
2017.11.22. 13:30

Halmozza az érmeket a győri tűzoltólány

A győri katasztrófavédelmi kirendeltség megbízottja, Siska Odett tűzoltó főhadnagy hivatása mellett nagyon fontosnak tartja a sportolást. S hogy mennyire komolyan veszi, arról az a négy aranyérem is tanúskodik, amelyet országos versenyeken szerzett önmagának és a győri tűzoltóknak.

Ha tűzoltókról beszélünk, kevesebb szó esik a hölgyekről, pedig számos nő dolgozik a katasztrófavédelemnél. Siska Odett tűzoltó főhadnagy a mostani beosztásában 2016. július 1-je óta teljesít szolgálatot. A munka mellett belefért az idejébe, hogy egy év alatt öt BM OKF által szervezett sportversenyen is elinduljon, s négyszer végzett a dobogó legmagasabb fokán. Pedig sokszor nem egyszerű futásról van szó, hanem férfiakat is próbára tevő, tűzoltó-védőruhás sporteseményekről.

– Középiskolás koromban, majd az egyetem alatt is fociztam, ami szintén nem kimondottan nőies sport, úgyhogy volt hol edződnöm – kezdte a fiatal főhadnagy. – Először a Győri Dózsában, majd az MTK-ban és a Honvédban játszottam. Ám az egyetem utolsó évében már a tanulásra koncentráltam, így sikerült kiváló eredménnyel zárnom. A munka elkezdése és a beilleszkedés után egyre többször hallottam a tűzoltó kollégáktól, hogy különféle sportversenyekre mennek, biztattak, hogy nevezzek én is.

Odett először tavasszal, a terepfutó-bajnokságon mutatkozott be, elmondása szerint fantasztikus érzés volt a Monostori erődben megmérettetni magát. Korosztályában rögtön az első helyen zárt. Jött a Turul lépcsőfutója, majd a zánkai atlétikai bajnokság következett, mindegyikről aranyéremmel a nyakában tért haza.

– Mivel a győri tűzoltóparancsnok-helyettessel dolgozom egy irodában és ő elég sok versenyre benevez, rábeszélt, hogy a kecskeméti Pump amp; Run versenyt is próbáljam meg velük. Így beálltam a fiúk közé. Itt teljes védőfelszerelésben kellett a feladatokat – fekve nyomást, dombra felfutást – teljesíteni. Az utolsó méterek után alig kaptam levegőt, a csapattársaim mellettem futottak, úgy biztattak, így sikerült teljesítenem. Az utolsó verseny is nagyon kemény volt, a lépcsőfutó-bajnokságon vettem részt: huszonhárom emeletet kellett teljesíteni teljes védőfelszerelésben és légzőkészülékben. Itt öt perc feletti időt teljesítettem, ez a második helyre volt elég, de jövőre majd jobban sikerül A tűzoltó kollégák és a feletteseim is az első perctől kezdve biztattak, mindig gratulálnak, s ez ösztönzően hat az emberre, lelkesíti – mondta Siska Odett mosolyogva, akiről egyébként azt is érdemes tudni, hogy ő foglalkozik a közösségi szolgálatos diákokkal is. Ezt a feladatát is lelkesen, mindent beleadva végzi, hiszen a tanulókkal foglalkozni is ugyanolyan szép kihívás, mint egy sportversenyen részt venni.

– A gyerekekkel való foglalkozás – a munkánk bemutatása nekik, akár a szervezetről, akár a felszerelésekről legyen szó – mindig érdekes. Vannak jó kérdéseik, s igyekszem mindig a legjobb tudásom szerint válaszolni nekik. A nyári tűzoltó gyermektáborban egy hétig voltam általános iskolásokkal. Nagyon ügyesek voltak, a tábor végén mindenki tudta a felszerelések nevét és megtanultak szerelni is. Legutóbb a közösségi szolgálat börzén beszélgettem rengeteg kilencedikes fiatallal, sokukat érdekelt, mivel foglalkozunk a tűz oltása mellett. Aztán a nyílt napon egészen kicsiknek, ovisoknak mutattam be a szakfelszereléseket. Ők is nagyon aranyosak voltak, sokan tűzoltónak fognak állni közülük, reméljük. Megígérték…. – zárta mosolyogva Siska Odett főhadnagy.

Havassy Anna Katalin
Fotó: Ruskáné Takács Anita tűzoltó főhadnagy