Richter Gedeon-díjas a révais tanárnő

Győr+
2019.01.29. 18:30

A Richter Gedeon Alapítvány Magyar Kémiaoktatásért díját idén négy kiváló kémiatanár vehette át, köztük a Révai Miklós Gimnázium tanárnője, Pőheimné Steininger Éva, aki közel harmincéves pedagógusi pályafutása alatt sok száz gyermekkel ismertette és szerettette meg a kémia varázslatos tudományát.

Kislány korától erre a pályára készült, példaképei az általános iskolai és gimnáziumi kémiatanárai, akik nemcsak a kémiát kedveltették meg vele, hanem a kihívásokban bővelkedő pedagógusi pályát is.

A kémia-biológia szakos Pőheimné Steininger Éva a lébényi általános iskolában találkozott először a kémia különleges tudományával, akkori tanára, Kiszeli Lajosné Jutka néni óráin határozta el, hogy ő is kémiatanár szeretne lenni. A mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnáziumban ismét egy kiváló tanárnő, Szabóné Sári Zsuzsa tovább erősítette a kémia és a pedagógusi pálya iránti érdeklődését. „Kémia–biológia szakon végeztem az ELTE-n, már az egyetem utolsó évében kémiát tanítottam egy pesti gimnáziumban – emlékszik vissza a tanárnő. – Hívtak, hogy maradjak az egyetem egyik tanszékén, de a szerelem és a szívem hazahúzott. Győrben kezdtük közös életünket gépészmérnök férjemmel, igaz, először mint kollégiumi nevelőtanár a Bercsényiben, mert nem volt végzettségemnek megfelelő tanári állás a környéken.”

Egy évvel később már a Petz Lajos Egészségügyi Szakközépiskolában oktatta a biológiát és a kémiát, és felkérték a győri főiskolán biokémiát és biológiát tanítani a diplomás ápolóképzésen. „Az egészségügyi középiskolában végzett egyik diákom biológiából doktorált – idézi fel az első éveket a tanárnő. – Két gyermekem születése után a Szent-Györgyi Albert Környezetvédelmi és Vízügyi Szakközépiskolában dolgoztam, majd a Krúdy-gimnáziumban folytattam pályámat. Az ottani első évfolyamomból rögtön hat diákom nyert felvételt az orvosi egyetemre, nagyon büszke voltam rájuk, és az iskola is elismerte a munkámat, elsőként az iskola történetében megkaptam a Krúdy kiváló tanára díjat.”

2013 óta a Révai-gimnázium tanára. Mint mondja, az elmúlt három évtized alatt folyamatosan kereste a szakmai fejlődés lehetőségét, szakvizsgát tett, továbbképzéseken vett részt és az újabb és újabb kihívások további munkára sarkallták. A tanári pályája kezdete óta osztályfőnök, volt kémiai laborgyakorlat-vezető, természettudományi és osztályfőnöki munkaközösség-vezető, évek óta egyetemi felkészítőket tart, tizenöt éve az emelt szintű érettségi vizsgáztatás állandó tanára, és diákjai sikerrel szerepelnek a hazai és nemzetközi tanulmányi versenyeken. Munkája elismeréseként megkapta a Magyar Kémiaoktatásért díjat, amelyet a Kárpát-medencében kémia tantárgyat magyarul oktató általános, szakközépiskolai és gimnáziumi tanárok kaphatnak. A tizenkilenc éve alapított elismerést az alapítvány szakmai kuratóriumának döntését követően évente ítélik oda azoknak a pedagógusoknak, akik a kémiaoktatásban kiváló munkát végeznek és a tehetséggondozásban kiemelkedő eredményeket érnek el.

„Nagyon megható volt átvenni a díjat, amelyre volt gimnáziumi kémiatanárnőm, a jelenlegi révais kollégáim és vezetőim terjesztettek fel” – mondja Pőheimné Steininger Éva. A tanárnő az elmúlt években többtucatnyi diákot készített fel kémiai tanulmányi versenyekre, akik kiváló helyezésekkel tértek haza, részt vett az Révai-gimnázium Öveges Programjában, a 7–8. osztályos kémiakísérletek digitalizációjában, a kémiai munkacsoport vezetőjeként az Irinyi kémiaverseny megyei fordulója kísérleteinek összeállításában, a versenyfeladatok javításában és az emelt szintű kémiaérettségi vizsgáztatási feladatait is ellátja biológiából is.

A tanárnő több mint száz tanítványa felvételizett kémia és biológia tantárgyakból az egyetemekre, akik ma már orvosok, vegyészek, gyógyszerészek, állatorvosok, biomérnökök és biológusok. „Négy biológiatanár már van a diákjaim között és egy fiú tanítványom még egyetemi tanulmányait végzi kémia–biológia szakon” – válaszol arra a kérdésre, hogy követi-e őt a tanári pályán valaki a tanítványai közül. „Pozitív élményt nyújtanak nekem is mint felkészítő tanárnak a diákok kiváló versenyeredményei, megelégedettséget és jóleső érzést ad, amikor a tanulókat sikerül eljuttatni a választott egyetemre, és legfőképpen azt tartom tanárként a legfőbb célomnak, hogy megszerettessem velük ezt a két tantárgyat. Mert a kémiai és biológiai ismeretekkel sok mindenre választ kapunk az életben.”

Pőheimné Steininger Éva két gyermeke ugyan nem kémiából és biológiából felvételizett az egyetemre, de mindketten reál beállítottságúak. Fia mérnöknek készül, lánya pénzügy-számvitelt tanul. A kémiatanárnő szabadidejében rendszeresen sportol, pilatest oktat a kollégáknak, szeret kirándulni és nagyon kedveli az orosz irodalmat. Amire pedig különösen büszke, hogy egyik tanítványa, aki bár nem kémia-, hanem magyartanári szakra jelentkezett az egyetemre, őt nevezte meg mint igazi pedagógust.

Szerző: Szabó Csilla
Fotó: Marcali Gábor