Győr+
2017.12.01. 14:11

Pénzügyi tudatosság – mit is jelent a gyakorlatban?

Mi a jele annak, hogy nem megfelelően kezeljük pénzügyeinket? Az ehhez való viszonyunk hogyan határozza meg megtakarítási hajlandóságunkat?

Többek között ezen kérdésekre is választ kaphatnak az olvasók, ha részt vesznek az Aegon Pénzügyi Akadémia online képzésében. Hogy miért fontos a pénzügyi tudatosság? Ezzel kapcsolatban állandó szakértőnk, Zsidi Mária, az Aegon Biztosító megyei igazgatója egy felmérést ismertet, mely szerint az Európai Unióban az emberek fele oly mértékben nem látja át pénzügyeit, és olyan döntéseket hoz ezen a téren, hogy ezen a területen analfabétának tekinthető.

Önökre is igazak a következő megjegyzések? 1. Lekötik tőkéjüket az „első” banknál. 2. Nem hasonlítják össze a pénzügyi szolgáltatásokat és termékeket. 3. Ritkán tervezik meg hosszú távon kiadásaikat.

Az Aegon Pénzügyi Akadémia online képzésének első „leckéje” részletesen felsorolja azon hibákat, amelyeket szerencsés esetben életünkben csak egyszer követünk el. Íme a sok közül a leggyakoribb:

„Nekem nincsenek pénzügyeim!”

Sokan hivatkoznak arra, hogy nincs idejük – de valójában kedvük – tudatosan a pénzügyeikkel foglalkozni. Állítják, hogy családi költségvetés nélkül is pontosan tudják, hogy mire, mennyit költenek. Megítélésük szerint tökéletesen átlátják bevételeiket és kiadásaikat. Nos, a kifogásoknak vége, hiszen rengeteg applikáció segít abban, hogy nyomon követhessék pénzügyeik mozgását. Témánkat jövő héten folytatjuk. (x)

 

Kiemeltbe: Szakértőnk, Zsidi Mária a témával kapcsolatban továbbra is várja kérdéseiket: [email protected]

 

A teljes beszélgetést meghallgathatja a Győr+ Rádió adásában.