Győr+
2017.12.03. 19:35

Ilyen volt advent első vasárnapja Győrben

A győri Széchenyi téren felállított óriási adventi koszorún az első gyertyát vasárnap öt órakor dr. Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke gyújtotta meg.

Köszöntőt dr. Fekete Dávid alpolgármester mondott, a műsorban fellépett a Vadvirágok Színjátszó kör és a Váci Mihály Általános Iskola énekkara Répásiné Hajnal Csilla igazgató és Mészáros Brigitta tanárnő vezetésével.

Az Adventi koszorú készítés hagyománya a XIX. századig nyúlik vissza. Az első adventi koszorút Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette Hamburgban. Egy fenyőkkel díszített, felfüggesztett szekérkeréken 24 fehér gyertyát helyezett el, minden adventi napra egyet-egyet. Később az egyszerűség kedvéért 4 gyertya került a koszorúkra, minden vasárnapra egy. A gyertyák szimbolikus jelentéssel bírnak. Minden gyertyaszál egy fogalmat szimbolizál, a katolikusok pedig még személyhez, csoportokhoz is kötik a gyertyákat.

Az első a hit gyertyája, Ádámot és Évát jelképezi, hiszen a bűnbeesést követően nekik ígérte meg Isten először, hogy elküldi a Megváltót.

A második a remény gyertyája, amely a zsidó népet jelképezi, akik évezredeken keresztül várták a Messiást. A harmadik, a rózsaszín gyertya Szűz Máriáé, és azé az örömé, hogy a Fiú a földre jött. A negyedik Keresztelő Szent Jánosé, aki utat készített Jézusnak az emberek szívében, ez a szeretet gyertyája.

Az első gyertya meggyújtásakor végiggondolhatjuk azokat a próféciákat, amik a Messiás eljövetelét előre meghirdették. Isten annyira szeret minket, hogy már jóval a születésünk előtt gondja volt ránk. Jézus bennünket helyettesítő áldozatát előre hirdették a próféták. Hangzik ma is, utólag ez az örömhír: hogy úgy szereti Isten a világot, hogy Egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen (János evangéliuma, 3. fejezet).

A győri Széchenyi téren került sor az idei „Tárjátok ki szíveteket” programsorozat kiemelt eseményére, az „Egymillió csillag a szegényekért” akció országos megnyitójára advent első vasárnapján.

Az eseményt dr. Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, valamint Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója nyitotta meg.

A régiek úgy tartották: “valahányszor lehull egy csillag, meghal valaki a Földön. És valahányszor fellobban egy csillag fénye, szeretet gyúl egy emberi szívben…”

Ezt a fényt hivatott jelképezni a kis mécses. És minden egyes mécses a Karitász kiáltása az elesettekért, az idősekért, a betegekért, a rászorultakért.

Minden egyes meggyújtott mécses egy vallomás a másikért. Az országos akcióban a Katolikus Karitász 11 egyházmegyei szervezete vesz részt, így az ország több mint 130 településén gyúlnak ki a szeretet lángját szimbolizáló mécsesek.

A Széchenyi téren rövid műsorral, közös gyertyagyújtással és adománygyűjtéssel indította útjára a Katolikus Karitász az országos akciót. Az adományozásra szánt mécseseket a Győri Egyházmegyei Karitász megváltozott munkaképességű foglalkoztatottjai készítették, 2500 darabot. Az ünnepi műsor végén volt lehetőség az adományozásra, melyet egy-egy adventi mécsessel és 2018-as Karitász-naptárral köszöntek meg a szervezők.

Az Egymillió csillag a szegényekért akció 1998-ban Franciaországból indult, ma már 15 ország vesz részt benne évről évre, hazánk hét évvel ezelőtt csatlakozott, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy vannak nálunknál sokkal szegényebb emberek, akiknek napi megélhetési gondjaik vannak: figyeljünk rájuk, segítsünk rajtuk.

 

F.G.

Fotó: Marcali Gábor