Győr+
2017.12.08. 12:00

Karácsony előtt is tudatosan

A zeneóriást, Johann Sebastian Bachot egyszer megkérdezték arról, mennyire nehéz megtanulni orgonálni. „Igen egyszerű. Csak annyi az egész, hogy a megfelelő billentyűt kell a megfelelő időben lenyomni” – hangzott a mester válasza. Életünk döntései – különösen pénzügyi cselekedeteink – ugyanilyen egyszerűek – olvasható az Aegon Pénzügyi Akadémia online képzésének első leckéjében.

Mi kell ahhoz, hogy pénzügyi döntéseink adekvátak és nyereségesek legyenek? – teszi fel a kérdést már állandó szakértőnk, Zsidi Mária, az Aegon Biztosító megyei igazgatója. Három fogalmat kell pontosan ismernünk: ez az elv, a stratégia és a taktika. A stratégia az egy cselekvés, nem gondolkodás. Van egy célunk és kiválasztjuk a leghatékonyabb hozzá vezető utat. A taktika nem más, mint az apró lépések időbeli és térbeli megtervezése. Az egész döntési folyamat felett pedig az elvek állnak. Ezeket pedig döntően saját családi mintáink, tanulmányaink, élettapasztalatunk alapján alakítjuk ki.

A karácsonyi vásárlási őrületben is maradjunk higgadtak és tudatosak! Jó tanács: ha hitelkártyával fizetünk, nem árt figyelembe vennünk, hogy általában 30 napig ingyen használhatjuk a bank pénzét, sőt még jóváírást is kaphatunk vásárlásaink után. A problémát az jelenti, ha a hitelkártya használata úgy épül be költési szokásaink közé, hogy megveszünk egy csomó felesleges terméket és szolgáltatást, és nem fizetjük vissza ezen kiadásainkat. Így elég csak egyszer megcsúszni a banánhéjon, és nyakunkon a legalább 30 százalékos kamat. Zsidi Mária tanácsát fogadják meg: csak nagyon fegyelmezett és tudatos embereknek ajánlott a hitelkártya használata!

A teljes beszélgetést ide kattintva hallgathatják meg!