Győr+
2017.12.09. 08:01

Révbe ért a győri színházi nevelés

Nem állunk meg! Akár a mottója is lehetne ez az előadás a RÉV Színházi és Nevelési Társulatnak – a kulisszák mögött jártunk.

Hetedik évadát éli az öt győri fiatal által működtetett RÉV Színházi és Nevelési Társulat, akik a Generációk Házában és a Rómer Házban élik dolgos mindennapjaikat. Színházi neveléssel foglalkoznak, ami a színház és a drámapedagógia elegye, amelyben különböző fontos és aktuális problémákra hívják fel a figyelmet. Fő célkitűzésük, hogy olyan fiatalokhoz jussanak el, akik szociálisan hátrányos helyzetűek, ezért – pályázati úton – javarészt ingyenesen játsszák előadásaikat, amelyeket az osztályközösségekbe visznek el.

A társulat tagjai: Bálint Betty, Balla Richie, Lakatos Dorina, Nagy Zsolt és Szántó Dániel.

Előadás közben az Irinában

Kétféle előadást láthatunk, az egyikben a nézők maguk is részesei a történetnek, alakíthatják azt, a másikban pedig elemezni tudják a látottakat és hallottakat. A témák mindig az épp aktuális iskolaközösség problémáira, korosztályára épülnek, felszínre kerül az igazságtalanság, a kiközösítés, az internetes zaklatás vagy éppen az alkoholizmus.

A Győr+ Rádió esti műsorában részletesen is bemutatták az épp futó darabokat:

Massza – Kalapos Éva regénye alapján készült – a zaklatásról szól, mesélte Szántó Dani. „Ez a téma nagyon közeli a gyerekekhez, az iskolai zaklatásban érintett fiatalokat erősen elkapja a történet, elgondolkodnak rajta, bármely oldalon is álljanak.”

Jelenet közben a Massza c. darabban

Nem állunk meg ez legfrissebb anyagunk, második-harmadik osztályosoknak ajánljuk – folytatta a sort Nagy Zsolt. “Ebben a darabban igazán mély témákat boncolgatunk: az igazságtalanságot, a felnőtté válást, és az önálló döntéseket, mindezt Mátyás király korába illesztve. Az előadásban sok a döntéshelyzet a gyerekek előtt, ők pedig nagyon élvezik ezt a játékot.

A Kívül – Belül című előadás fő témája a kiközösítés. “Sajnos aktuális téma az osztályközösségekben, sokszor előfordul” – mesélte tapasztalatait Balla Richie, a társulat vezetője. Ezt 9-10.-es diákoknak ajánlják.

Nem állunk meg!

A csapat Győrön kívül is szerepelt, felléptek például Budapesten, Inárcson, Debrecenben, de Oroszországban is jártak már. Emellett pedig méltán lehetünk rájuk büszkék, rengeteg díjat zsebeltek be az elmúlt időszakban, többek között néhány különdíjat is magukénak tudhatnak!

Legutoljára például a 9. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlén remekeltek. A fesztiválról a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház díját hozhatták haza, melynek köszönhetően Massza című előadásukat két alkalommal is láthatják a Jurányiban, a tavasz beköszöntével.

Márciustól pedig olyan pedagógusok, iskolák érdeklődését keresik, akik szeretnének bekapcsolódni a munkájukba. Az ingyenes előadásokról érdeklődni a [email protected] e-mail címen lehet.

További érdekességek pedig a RÉV Színházi és Nevelési Társulat Facebook oldalán olvashatóak.

Ha lemaradt a Győr+ Rádió adásáról, ITT bepótolhatja a beszélgetést!

Ferenczy Balázs
Fotó: Mezősi Kristóf