Győr+
2017.12.09. 11:33

Rengetegen várják Abigélt a színházba – fotókkal!

Kalandos lányregénynek induló, romantikus szépségű, katartikus alkotást tűz műsorára a Győri Nemzeti Színház, Szabó Magda Abigéljét láthatjuk a nagyszínpadon. Az ősbemutatót Forgács Péter igazgató rendezi, premier szombaton.

Szabó Magda fogalom, az Abigél pedig örök – tartják a Kossuth-díjas író, költő rajongói. A huszadik század egyik legnagyobb alkotójának művei a filmvásznon és színpadon is megélnek, s az írónőt számos külföldi országban ugyancsak ismerik.

Az Abigél ifjúsági regényként jelent meg 1970-ben, s népszerűségére jellemző, hogy tévésorozat, hangoskönyv, sőt musical is készült belőle. A második világháború idején játszódó, kalandos lányregénynek induló, romantikus szépségű, katartikus alkotás során a főszereplő, Gina szeszélyes kislányból felelősségteljes felnőtté válik – ez a történet esszenciája, amit Forgács Péter rendező szürreális eszközökkel prezentál a nézőknek.

A vidéki református internátus „fekete-fehér” világának bemutatásán túl érzékelteti az országra telepedő háborús hangulatot, s annak értelmetlenségét, a történet idején ugyanis Budapest ostroma előtt járunk. Szabó Magda száz évvel ezelőtt született, de Forgács Péter nem elsősorban ezért döntött úgy, hogy a győri színpadon is bemutatja a sokak által kedvelt történetet.

Kezébe került a regény, később a Zsurzs Éva által rendezett filmbe is belenézett, ekkor fogalmazódott meg benne, szeretné színre vinni a regényt, ám nem szokványos adaptációban. Az előadást Pozsgai Zsolt alkalmazta színpadra.

„A kilencvenes évek elején, amikor darabjaimat Budapesten elkezdték játszani, a premierek állandó vendégei voltak Jókai Anna és Szabó Magda, mindig együtt jöttek, pedig a viszonyuk nem volt felhőtlen. Irodalmi örökösüknek gondoltak, ezt mondták mindig, és ez engem, a fiatal írót hallatlan boldogsággal töltött el.” A főszerepet az idei évadban bemutatkozó Dunai Csenge játssza, aki a rendező szerint fantasztikusan mutatja be a tizenéves lány jellemfejlődését. „A hibái, s a fiatal korából adódó nyersesége ellenére látszik, nagy színésznő lehet belőle” – mondta el Csengéről Forgács Péter.

A huszonöt éves színésznő az Éjjeli menedékhely című drámában mutatkozott be Csankó Zoltán partnereként. A színész most az édesapját játssza. „Nem szabad előre ilyet mondani, de én biztos vagyok benne: Csenge nagyon jó lesz Gina szerepében” – hangsúlyozta, és a viszonyukról szólva azt is elárulta, egyedül ő hívhatja a lányt Zsengének.

Dunai Csenge már az évad-beharangozó sajtótájékoztatón beszélt róla, gyerekkori vágya vált valóra azzal, hogy megkapta a szerepet. „Gina tudatos, erőszakos, elkényeztetett lánygyermek, pontosan tudja, hogy mit akar, de aztán felnőtté válik. Abszolút rá lehet ismerni a mai tizen- és huszonévesekre” – körvonalazta karakterét a színésznő.

Zoljánszky Alexandra
Fotó: Orosz Sándor