Győr+
2017.12.10. 13:00

Adventi kiállítás nyílt a Rómer Múzeumban – fotókkal!

Az advent a várakozás, a lecsendesülés, a megnyugvás időszaka, amelyben szellemi és tárgyi kulturális értékeink fontos szerepet játszanak a 21. században is. Ennek szellemiségében a Rómer Múzeum népművészeti gyűjteményének tárgyaiból és népi iparművészek, kézművesek alkotásaiból nyílt kiállítás az Esterházy-palotában.

Az Adventi várakozás egy olyan lelkiállapot, amikor az ember jobban figyel a környezetére, más dolgok kerülnek a fókuszba. Így vannak ezzel a győri művészek is és egy közös gondolkozás eredmény ez a kiállítás – emelte ki megnyitó beszédében Rózsavölgyi László, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke.

A képviselő elárulta azt is, ilyenkor náluk is fontos a családban, hogy jobban figyeljenek egymásra, legyen az egy apró kedvesség, vagy egy gyermekrajz. A város komoly hangsúlyt fektet az értékteremtő kulturális programokra ebben az időszakban is, erre is jó példa a most megnyitott kiállítás – tette hozzá.

Kakuk János, a Kisalföld Kultúrájáért Egyesület elnöke a köszöntő beszédében kiemelte, évek óta nagyon jó az együttműködésük a Hozzátette azt is, a mai kor emberének is, hogy régen hogyan készültek ezek a karácsonyfadíszek, mézeskalácsok, ennek megismerésére pedig kitűnő alkalom volt ez a családi nap.

Tóth Ildikó, a Kisalföldi Népművészek Egyesületének titkára arról beszélt, a program keretében az érdeklődők népi iparművészek segítségével készíthettek hagyományos díszeket és apró ajándékokat: délelőtt gyöngyfűzést tartottak Kiss Ágota vezetésével, délután pedig mackókat készíthettek az érdeklődők Paray Júlia Gyöngyi közreműködésével.

A Rómer Múzeum múzeumpedagógiai foglalkozásán gipszből készült díszeket is alkothattak a vállalkozó kedvűek. A délután folyamán a program a Győri Kékfestő Műhely és Szabó Karola szalmafonó kézműves foglalkozásával folytatódott, amely mellett a szaloncukor készítését is kipróbálhatták a vendégek. Bemutatkozott a Csikóca Művészeti Műhely is adventi foglalkoztató lapjaival, 15 órától Füzi Rozi, 16 órától pedig Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna előadásán vehettek részt az érdeklődők.

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum adventi kiállítása január 7-ig várja önöket az Esterházy-palotában, hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között.

Bajzát Zsuzsi
Fotó: O. Jakócs Péter