Győr+
2017.12.12. 05:56

A viharos erejű szél nem hagy alább megyénkben

Viharos széllel érkezett a rekordközeli meleg. A viharos erejű szél fákat csavart ki Győr-Moson-Sopron megyében, a tűzoltókat kedd reggelig 50 helyszínre riasztották - közölte a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

 

 

8:20:

Ruskáné Takács Anita közölte: Kóny és Koroncó közelében, Markotabödögén, Győrújbaráton, Dunaszegen, Ikrény és Rábapatona között is több helyen fák dőltek az útra.

Sopronban egy többemeletes épület tetőszigetelését kezdte meg a szél, ahogy Mosonmagyaróváron és Győrben is. Kapuváron egy épület ablakai kitörtek, Győrben és Nyúlon pedig buszmegállókat is megrongált a szél.

A megyeszékhelyen, Markotabödögén és Öttevényen villanyvezetékre, villanypóznákra zuhantak kidőlt fák. A lezuhanó faágaktól és bádoglemezektől a többi között Győrben és Mosonmagyaróváron autók is károsodtak.

Jelenleg a Győr-Szabadhegy vasútállomás közelében dolgoznak a győri hivatásos tűzoltók, ott több száz négyzetméternyi bádoglemezt fújt le a szél egy épületről és autók is megrongálódtak.

Korábban írtuk:

Kicsavart és úttestre vagy háztetőre dőlt fákhoz, valamint leszakadt villanyvezetékekhez és megtépázott háztetőkhöz vonultak ki a tűzoltók. Az esetek során senki sem sérült meg.

Öttevényen a Fő utcában gyökerestől fordított ki a szél egy fát, amely kárt tett egy lakóház teraszában és kéményében. Győrújbaráton egy ház kertjében dőlt ki egy fa, amely félig eltorlaszolta az utat. Győrben a Szent István úton egy társasház tetejét bontotta meg a szél, míg a Rónay Jácint utcában egy autóra dőlt egy fa.

A katasztrófavédelmi igazgatóság nyomatékosan felhívja a lakosság figyelmét, hogy a 70 kilométer/óránál erősebb szélvihar emberre és állatra egyaránt veszélyes lehet, hiszen a viharos erejű szél tetőszerkezeteket rongálhat meg, épületeket károsíthat, közlekedési zavarokat idézhet elő és fákat csavarhat ki.

Néhány jó tanács a vihar okozta károk elkerülésért, csökkentéséért:

– Zárjuk el, vagy rögzítsük a kertben, erkélyen található tárgyakat, hogy a szél azokban vagy azokat felkapva ne okozzon kárt!

– Lehetőség szerint ne parkoljunk gépjárművünkkel fa alá!

– Épületeken belül tartózkodva gondosan ügyeljünk arra, hogy minden nyílászárót bezárjunk, ne hagyjuk felügyelet nélkül gyermekeinket, áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket, szükség esetén pedig készüljünk fel egy esetleges áramszünetre is. Akit a szabad ég alatt ér a viharos erejű szél, semmi esetre se essen pánikba! Ha lehet, keressen védett, stabil helyet, távol a fáktól és a romos épületektől.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre is figyelmeztetést adott ki a viharos erejű szél miatt. A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t.

Az aktuális és várható időjárásról ezen az oldalon is tájékozódhat.

Fotónk a 2017.10.29-i vihar után készült (Lébényi Önkéntes Tűzoltó Egyesület)

Katasztrófavédelem