Győr+
2017.12.22. 11:27

Elvek és gyakorlat mentén a pénzügyi tudatosságról

A pénzügyi tudatosság alapja, hogy merjük felülbírálni az ismert alapelveket – erre bátorít az Aegon Pénzügyi Akadémia online képzésének 1. leckéje. Állandó szakértőnkkel, Zsidi Máriával, az Aegon Biztosító megyei igazgatójával vesszük most ezeket sorra.

1. „A drága az jobb.”

Ez a presztízs-csapda elve. A drágább szolgáltatás nem mindig jobb, mint az olcsóbb. Vizsgáljuk meg, hogy a magasabb költség, milyen plusszal jár, és gondoljuk át, tényleg szükségünk van erre a többletre?

2. „Az olcsó jobban megéri.”

Ez az előző fordítottja – ez a gazdaságosság csapdája. Régi hiedelem és vágy, hogy akkor vagyunk nagyon ügyesek, ha minél olcsóbban jutunk a hőn áhított árucikkhez. A gazdaságosság precíz és reális felfogása azt jelenti, hogy arra, amire szükségem van, azt a vonzó kínálatból is ki tudom választani.

3. „Amit sokan vesznek, az biztos jó.”

Ez a sokaság csapdája. Az emberek ösztönszerűleg arra mennek, és azt csinálják, amit a többség. „Csak én ismerhetem a helyzetemet, igényemet, és én határozom meg célomat, hiszen én tudom, hogy mit is szeretnék elérni” – bátorítja az olvasót a helyes döntés meghozatalára szakértőnk.

4. „Most kell rögtön, mert holnap már nem lehet.”

Ez a sürgetés csapdája. Régi marketingfogás, amivel olyan zsákutcába vihetnek bennünket, amiből már nincs visszaút, csak maximális veszteség.

Év végi jó tanács: kerüljük az átgondolatlan pénzügyi döntéseket, ilyenek például az ünnepek előtti impulzusvásárlások, így nem kell majd szembesülnünk a januári pénzhiánnyal. (x)

Kiemeltbe: Szakértőnk, Zsidi Mária a témával kapcsolatban továbbra is várja kérdéseiket: [email protected]

A Győr+ Rádióban elhangzott beszélgetést ITT tudja meghallgatni!