Győr+
2017.12.22. 21:09

Angyali harmóniák – a zene és a karácsony

Nem múlhat el a karácsony angyalok és zene nélkül. Ám hogy milyen kapcsolatban állnak egymással az égi teremtmények és a hangjegyek, ennek megfejtésére Gharbi-Horváth Enikő angyalterapeutát kérdeztük egy villáminterjúban.

 

– Nincs karácsony angyalok és zene nélkül, ez a kettő meg kapcsolódik egymáshoz. Festmények, szobrok is ábrázolják hangszerrel az angyalokat. Erről mit lehet tudni, mit üzen nekünk az égi zene?
– Isten legszebb zenéje a csend, telis-tele válaszokkal Azon az úton míg ide eljutunk, az angyalok égi muzsikával ringatják lelkünket. Mert a zene a lelkünkhöz szól, megért, felráz vagy éppen megnyugtat. Az angyalok a kis lantjaikkal szeretettel teli lebegést adnak. Nem véletlen, hogy vannak kifejezetten zenész angyalok, akiknek az a feladata, hogy a többi égi teremtménynek nyújtsanak örömet.

Gharbi-Horváth Enikő

 

– A zene nyelvén akár üzenhetnek is nekünk az angyalok?
– Természtesen. Például ha nagy ritkán megfárad a lelkem, bárhova is megyek, valahol biztosan megszólal a Coldplaytől a Pradise vagy a Viva la Vida című szám. Ilyenkor csak elmosolyodom felfelé…

– Mit gondolsz, van ártalmas zene?!
– Minden ártalmas, amiben a szöveg uszító, rossz irányba terelő.

– Karácsonykor rengeteg zeneszám közül választhatunk amit hallgathatunk. Te mit javasolsz?
– Leginkább a Kormorán Betlehemi királyok című lemezét ajánlanám mindenkinek.

– Sok kisgyereknek mondják, hogy az orgonák sípjai úgy szólalnak meg, hogy egy-egy angyalka fújja meg őket, ezt a kis kedvességet te is biztos hallottad. Az orgona angyali hangszer?
– A legangyalibb hangszernek leginkább a hárfát említeném.

– Sokan azert hallgatnak zenét, hogy ne legyenek magányosak. Most ez meg hangsúlyosabb lesz. Ilyen esetben mit javasolsz, milyen jellegű muzsikával tompítható ez az érzés?
– A magányt a szeretet, a törődés és az öröm tudja kivezetni a boldogság felé. Ez esetben, beszélgetős műsort ajánlok nézni vagy hallgatni. Ám legjobb egy barát felé nyitni és találkozót kérni tőle…

HAK