Győr+
2017.12.23. 08:24

A jó szándék visszatalál

„Ha időm engedi, és ha jól van a párom, elmegyek segíteni. Nagyon köszönöm, hogy viszonozzák” – mondta egy deres hajú hölgy a minap, miután átvette a Magyar Vöröskereszttől a karácsonyi csomagját az ETO Parkban. A napokban ugyanis közel négyszáz győri adománykérőnek teszik könnyebbé az ünnepeket a megyei szervezet önkéntesei, s persze azok, akik egy-egy kiló cukorral, mosóporral többet vásároltak, másokért.

Egyre több adománykérő áll be önkéntesnek: részt vesznek a gyűjtésekben, vért adnak, vagy segédkeznek ezek alkalmával, és olyannal is találkoztunk a héten rendezett karácsonyi csomagosztáson, aki napokon keresztül kínálta az ételt, italt, ruhát a menekültek tömegeinek 2015-ben a hegyeshalmi határátkelőnél. Az idős hölgy daganattal küzd, a férje pedig mozgáskorlátozott, otthon ápolja, de amikor csak tud, önkénteskedik. A Vöröskereszttől karácsonyra fenyőfát, élelmiszereket és tisztítószert kért, nehezen jönnek ki a jövedelmükből, s a fára már biztosan nem futotta volna, így viszont náluk is teljesebb lehet az ünnep.

Közel négyszázan kértek segítséget a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetétől Győrben, ennyi csomagot igyekeztek az önkéntesek összeállítani az igényeknek megfelelően. A tartós élelmiszerek, tisztálkodó- és tisztítószerek szerepeltek elsődlegesen az adománykérők kívánságlistáján – tudtuk meg Kun Szilviától, a szervezet megyei igazgatójától. Rengetegen fogtak értük össze a városban, több vállalat és magánszemélynek hála csak élelmiszerből megyei szinten 3.333 kilogramm gyűlt össze, ebből Győrben 961 kiló.

Sok esetben hétköznapi élethelyzetek sodorják a körülöttünk élőket oda, hogy egy kiló cukor, egy liter olaj is segítséget jelentsen. S a múlt héten történt tragédia is mutatja, rengeteg tenni és segíteni akaró ember él köztünk: tudjuk a híradásokból, hogy néhány nap alatt több mint 16 millió forint gyűlt össze az anya nélkül maradt hajdúszoboszlói hármasikreknek és a gyászoló édesapának. A győri Szabó Szabolccsal is találkoztunk az ETO Parki adományosztáson, ő egyedüli kereső a családban, párjával és két kisgyermekükkel élnek együtt, s az albérlet sok pénzt kivesz a zsebükből.

Ő a Győrben ingyen és pénzért is elnevezésű Facebook csoport tagjaként vette fel a kapcsolatot a Vöröskereszttel, a csoport tagjai ugyanis sok családnak próbálnak segíteni, gyűjtéseket szerveznek többek között. Amikor csak lehet, Szabolcs is segédkezik nekik az ipari parki munkája mellett, és a plusz feladatok mellett, amit mindig elvállal, hogy kicsit több jusson a családnak. „A mosópornak különösen örülünk most, az öt hónapos és az ötéves gyerekek miatt is rengeteget forog a mosógép. Ez a néhány élelmiszer pedig picit megkönnyíti a karácsonyunkat” – mutatott az önkéntesek által megrakott szatyorra a férfi.

Nagyjából ezer önkéntes tevékenykedik a Vöröskereszt megyei szervezeténél, nélkülük nem is tudnának működni, hiszen nem csak karácsonykor kél el a segítő kéz. S ahogy a példák is mutatják, a jó szándék visszatalál. Remélhetőleg nem csak most, az év sokak által legszebbnek tartott időszakában.

Zoljánszky Alexandra
Fotó: Marcali Gábor