Győr+
2017.12.23. 18:42

Csak Győrben van ilyen lehetőség

Európában egyedülálló módon csak Győrben működik a cserkeszek repülő szakosztálya. És hogy mit is csinálnak a repülő cserkészek? Természetesen repülni tanulnak.

 

A csapatot Radó Zsófia, az egyesület tagja mutatta be, aki elmondta, a győri Arrabona Repülőcserkész Egyesületet öt évvel ezelőtt, hozták létre azzal a céllal, hogy a repülés iránt érdeklődő gyerekek számára elérhető sporttevékenység legyen a repülés, megismerhessék a repülőüzemet, mint életpályát, és aki alkalmas, megtanulhasson vitorlázórepülővel repülni.

Az Egyesület független ifjúságnevelő szervezet, melynek szakmai munkáját a Győri Aero Klub Egyesület vitorlázó szakosztálya, és a Magyar szárnyak KFT támogatja. A győrihez hasonló szervezet csak Angliában található.

Az Egyesületben folyó játékos, és gyakorlatias munka használható tudással vértezik fel a gyerekeket, többek mellett elsajátítják az aerodinamikai, a technikai, a meteorológiai, a kommunikációs, az irányítási ismereteket.

A repülőcserkészek rendszeresen végeznek gyakorló, szoktató repüléseket, aki pedig betöltötte a 15. életévét, az már gépre is szállhat. Akik alkalmasak, és kitartók, végül megszerezhetik a hivatalos pilótajogosítványt is.

A repülőcserkészek nyaranta repülős tábort tartanak a Győr-Pér Repülőtéren, ami külsős gyerekek számára is nyílt rendezvény. A gyerekek aktívan kiveszik részüket a repülőtér működtetésében, lehetőséget kapnak a repülési, navigációs, elsősegély nyújtási, meteorológiai alapismeretek elsajátítására, a gyakorlati foglalkozásokon a modellrepülésbe és a vitorlázórepülésbe is belekóstolhatnak. A tábor lebonyolítása a Győri Aero Klub vitorlázórepülő szakosztálya, és a Győr-Pér repülőtér segítségével valósul meg.

Nyaranta még egy táborban részt vesznek a fiatalok, amikor a Balatonon, a vízen ismerkednek meg az aerodinamikával, a vízi vitorlázással.

A cserkészeknek saját egyenruhájuk van, fontos számukra az összetartozás, a mások segítése – mondta Radó Zsófia. Idén harmadjára hozták el a győriek számára a Betlehemi Békelángot. Az örökláng Betlehemben Jézus Krisztus születésének barlangjában ég, onnan osztrák cserkészek vitték Bécsbe a lángot, ahol nagyszabású lángátadó ceremónia keretében osztották szét az Európa különböző országaiból érkező cserkészek számára, köztük a győri repülőcserkészeknek. Ők pedig vasárnap a Széchenyi téren egy rövid műsor keretében adták át a szeretet lángját a győrieknek.

F.G.