Győr+
2017.12.28. 17:11

Megpályáztuk az Európa Kulturális Fővárosa címet, fő témánk az áramlás

Győrnek szüksége van egy közös áramlás-élményre, egy lehetőségre, ahol a közösség erejét annak minden tagja megérezheti. Győr Európa Kulturális Fővárosa pályázatának központi témája többek között ezért is az áramlás. „Úgy is, mint természeti jelenség, úgy is, mint az információ továbbadásának valós vagy virtuális lehetősége, és úgy is, mint a pozitív filozófia kulcsfogalma.”

Borkai Zsolt polgármester 2016 áprilisában, az Audi Aréna Győr színpadán, a Győri Filharmonikus Zenekar José Cura vezényelte Otello-előadása előtt jelentette be, hogy városunk megméretteti magát az Európa Kulturális Fővárosa címért folytatott küzdelemben. A pályázatot kedden hivatalosan be is nyújtotta Győr.

Ez a dokumentum nem egyedi programok számszerű összessége, nem is öncélú látványberuházások ígérete. A pályázat egy olyan átfogó, átgondolt koncepció, mely meghatározza az itt élők életminőségét, a múlt évszázadokon átívelő, folytonosan változó értékeinek beépítésével fölrajzolja egy modern város kulturális és gazdasági jövőképét. Megfogalmazza mindazt, amivel otthon érezhetjük magunkat Győrben. Az áramlást, az áramlatot (Flow) a boldogság egyik lehetséges útjaként értelmező Csíkszentmihályi Mihály pszichológus gondolata pontosan kifejezi ezt a szándékot: „Hogy az életünket jobbá tegyük, az élményeinket kell jobbá tenni.”

Stratégiai célként szerepel a győri pályázatban, hogy „az áramlat-élmény és a pozitív pszichológia tudományos alapjait megtanítsuk a város pedagógusainak, közművelődési szakembereinek, művészeti és közösségi programok szervezőinek, szociális munkásoknak, kórházi dolgozóknak, mindenkinek, akinek feladata az emberek életminőségének javítása. Azt szeretnénk, hogy 2023 után az emberek ne csak a Kulturális Főváros év programjaira és eredményeire emlékezzenek, hanem a boldogság aktív megélésének egyéni és közösségi titkára is.”

Győr áramlási csomópontokban fekszik, így történetével önmaga mutathat példát Európában, hogy az áramlást kísérő kulturális ingerek segítségével hogyan építkezett pozitívan a múltban, hogyan használja az információ áramlását a jelenben, és milyen lehetőségeket lát a jövőre nézve az áramlásban – fogalmaznak a pályázat készítői.

Lényeges gondolata a pályázatnak, miszerint „a legnagyobb fejlesztésekre nem az infrastruktúránk szorul, hanem a lelkünk. A pályázatunk fókuszában ezért a győri polgárok állnak, és az a célunk, hogy együtt, hosszú évekre szóló érzelmi töltettel felvértezett nyertesei legyünk a lehetőségnek. Közös jövőnk szempontjából minden más kevésbé fontos, mint ez a közösség.”

A pályázat az országon, a városon belüli áramlást is elemzi: „A város polgárainak egyre nagyobb része, köszönhetően a munkaerő-áramlásnak is, friss győri. Többségüknek nincsenek generációkra visszavezethető győri gyökerei, családi emlékei, igazi kötődése. Azoknak, akik 2023-ban Győr lakosságát alkotni fogják, egy része még nem is tudja, hogy itt fog élni.” Nyilvánvaló, hogy a kihívásokra csak egy tudatosan felkészült, nyitott és párbeszédre kész közösség tud korszerűen megfelelni.

A dokumentum alkotói azzal is szembenéznek, hogy „Európa jövőjére, kultúrájára hosszú időre komoly befolyással lesz az emberek jelenkori áramlása”. Ezzel kapcsolatban azt fogalmazzák meg: „Fel kell készülnünk rá, hogy európai értékeink megőrzéséhez azok ismerete szükséges. Az európai zsidó-keresztény kultúra, a történelmi egyházak termékeny évszázados együttélése az egyik alapja mindannak, amit ma európai kultúrának nevezhetünk. A huszadik század súlyos öröksége, hogy ez az egyensúly összeomlott. Győr földrajzi helyzetéből adódóan, és választott témájának segítségével, az Európa Kulturális Fővárosa programot lehetőségnek tekinti az összefogásra és a párbeszédre.”

A pályázat annak tudatában készült, hogy „Győr a különböző európai jövőképek földrajzi és politikai ütközőzónájában pályázik a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa program megrendezésére. Elemi érdekünk, hogy az ÁRAMLÁS tematikáját kibontva, keressük a megoldást az európai integrációra. Úgy látjuk, hogy a párbeszéd elégséges feltétele a nyitottság.”

A programterv elemeit három nagy csoportba sorolták, az ÚT, a VÁROS és a PÁRBESZÉD témakörökbe. A csoportok nem műfaji vagy területi kereteket határoznak meg, sokkal inkább célokat, amiket különböző eszközökkel, művészeti vagy tudományos területek bevonásával érhetünk el. Ezeknek a témaköröknek a tartalmáról, a programterv egyes elemeiről lapunkban folyamatosan beszámolunk.

Az Európa Kulturális Fővárosa pályázat szorosan illeszkedik a város kulturális koncepciójához, s a Modern Városok Programjához is. A város a kezdetektől aktív párbeszédet folytatott a városban élőkkel, a különböző generációkkal, a civil szervezetekkel, szlogen- és arculati pályázatot írt ki, s közvélemény-kutatást is végzett a helybeli igények, szándékok felmérésére. A pályázat elkészítése során felhasználták az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál szervezési tapasztalatait is.

A Győr 2023 pályázat hivatalos oldala: www.2023gyor.hu

 

Szerző: H. F.

Fotó: Marcali Gábor, O. Jakócs Péter