Rajztanárok népszerűsítik a vizuális kultúrát

Győr+
2019.02.06. 11:05

Az Alkotó Rajztanárok Társasága ART 9000 Győr város kulturális életében végzett többéves kimagasló művészeti tevékenysége elismeréséül Győr Művészetéért díjban részesült, melyet a magyar kultúra napi ünnepségen vehettek át a tagok.

Az Alkotó Rajztanárok Társasága ART 9000 tizenkét évvel ezelőtt azzal a céllal alakult, hogy a vizuális kultúrát népszerűsítse – emlékezett a kezdetekre Gasparek Ildikó, a táraság elnöke. Tanárokként elsősorban növendékeik körében, művészekként azonban szélesebb érdeklődésre számítva szeretnék megmutatni az alkotás örömét.

Kiállításokat, alkotó táborokat, workshopokat, múzeumpedagógiai programokat, író-olvasó találkozókat, jótékonysági akciókat szerveznek. Együttműködést alakítottak ki a Soproni Képzőművészeti Társasággal, és a kőszegi Csók István Művészkörrel. Ezek a kapcsolatok évenkénti kiállítási lehetőséget biztosítanak a győri alkotóknak. Természetesen a győri művészekkel is szoros, élő kapcsolatot ápolnak. Lehetőséget biztosítanak a kezdő és a városhoz kötődő alkotóknak és fiatal, tehetséges tanítványoknak a bemutatkozásra a Hotel Konferencia aulájában és az évente januárban megnyíló Téli Tárlaton a Napóleon-házban.

Gasparek Ildikó a díjátadón

„Megalakulásuk óta számos helyen bemutatkoztunk már térségünkben, de a dunaszerdahelyiek és a Balaton-partiak is megismerhették alkotásaikat. Győrben évente a Múzeumház ad otthont csoportos kiállításuknak. Részesei voltunk karácsonyi jótékonysági árverésnek, a Művészetek utcája programsorozatnak és az Európa Kulturális Fővárosa projekthez kapcsolódó rendezvényeknek, ötletbörzéknek is” – sorolta a tevékenységüket Gasparek Ildikó.

„Folyamatosan pályázunk, sokat köszönhetünk a győri önkormányzatnak, sikeres pályázatunk biztosítja működésünket, a kiállításokon való részvételt” – mondja a szervező. Idén is sok feladat vár a társaságra, a múlt héten nyílt meg rendezésükben a Téli Tárlat, áprilisban a Kőszegi Biennáléra hivatalosak, júniusban a soproni Várkerület Galériában állítanak ki, szeretnének bemutatkozni a fővárosban is, nyáron pedig alkotó tábort tartanak, mely kiállítással zárul majd.

A 14 alapító tagból ma 12 aktív résztvevője van a társaságnak, Gasparek Ildikó szervezi a kiállításokat, programokat, menedzseli a rajztanárokat. A társaság tagjai: Dubi Árpád, Joó István, Kostelec Éva, Kutasi Károly, Lappints Csaba, Milu Milanovich Ildikó, Peresztegi Erika, Priskinné Tuller Marianna, Szilágyi Jéger Teréz, Tanai Guzorán Anna és Vitáris József.

A diákok büszkék rajztanáraikra, rendszeresen részt vesznek a kiállításaikon, értékelik munkájukat, elfogadják tanácsaikat, a segítő szándékukat.

Sajnálatos azonban, hogy egyre kevesebb óraszámban oktatnak rajzot iskolai keretek között, így nehéz felkelteni a diákok figyelmét az alkotás örömére. Az viszont örvendetes tény, hogy népszerűek a művészetterápiás foglalkozások, a festőkörök, kelendőek az úgynevezett felnőtt színezők is. „A fiatalok egy részének fontos, hogy alkosson valamit, hogy ilyen módon is kifejezze önmagát. Aki fest, aki alkot, az a művészet többi ágához is kötődik, mert nagy szükség van a művelt fiatalokra” – zárta gondolatait Gasparek Ildikó.

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor