A görögdinnye a nyár beteljesedése!
Kopogtatjuk, forgatjuk, jóleső hanghatás kíséretében paskoljuk, ha nehéz dönteni így is, akkor lékeljük – a görögdinnye-választás igazi emberpróba, és mindenkinek megvan a maga technikája hozzá. Hiszen az, aki jó dinnyét tud választani, az egész családnak örömet okozhat, a kevésbé szerencsés kezűek pedig hallgathatják, hogy kásás, íztelen, vagy túl sok a mag, és miért nem a mellette lévőt vette meg. És csak az örök bölcsesség marad: „nem látok a belsejébe”.
Ezektől függetlenül a görögdinnye a nyár beteljesedése, elvégre a hagyományok szerint augusztusi gyümölcsről (utóbbi megnevezés bizonyos körökben vitát válthat ki!) van szó. Szomj- és éhségoltó, szakemberek szerint egészséges is. És minden bizonnyal sok nyár végi születésű ember számára – hozzám hasonlóan – a születésnaphoz is kötődik.
Gyerekkoromban a torta egy nagyon finom, jellemzően csokis meglepetés volt, de tortát máskor is lehet enni. De a görögdinnye! Az első görögdinnye mindig a születésnapon érkezett, és ezzel valami igazán különleges időszakot jelzett – pár hétig a hideg, édes, piros húsú növény jelentette ízélmény, és az ezzel járó repkedő magok és ragadós kezek keretezték a késő nyári napokat.
A dinnyeszezon vége pedig mindig fájdalmas: újabb egy évet kell a dinnyére várni – és lassan, de biztosan a tanév kezdetét is jelezte. Azóta a tanévkezdés sem érint, és a görögdinnye szezonja is egyre jobban eltolódik, de a születésnapi hagyomány megmaradt: a torta mellé jár a dinnye is.