Megyei szakképzési konferencia Győrben

Kárpát Zsolt
2022.10.20. 10:11

Az országban elsőként Győrben rendeztek szakképzési megyei konferenciát a Baross Gábor Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikumban. Az eseményen a fenntartó minisztérium munkatársai, a megyei szakképzési centrumok vezetői, illetve a szakképzésben érintett egyéb szervezetek, többek között a Kereskedelmi és Iparkamara Kamara képviselői tartottak előadásokat, tájékoztatókat az oktatóknak.

Horváth Péter nyitotta meg a megyei szakképzési konferenciát. Az elnök felhívta a figyelmet az ágazatot érintő pedagógushiányra, amelyre a következő években megoldást kell találni. Hozzátette: Győrben magas színvonalon működik a szakképzés, és hatékony volt az ösztöndíj-rendszer kialakítása.  

„A szakképzés átalakításánál azt biztosan nem lehet mondani, hogy befejeződött, és hosszú évekig nem fog történni semmi. Hiszen láthattuk, hogy egy Covid-járvány mennyire át tudja alakítani a szektorokat. Az látszik, hogy azzal a rendszerrel, ami elindult a diákokat el lehetett csábítani a szakképzés felé, ebben természetesen segített az ösztöndíjrendszer. Győrben a szakképző helyek nagyon rugalmasan reagálnak a gazdaság kihívásaira” – tette hozzá a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.    

A megyei kereskedelmi és iparkamara képviselője is meghívást kapott az eseményre. A szervezet 2020 óta még aktívabb a szakképzési lebonyolításában. 

„Mindenképpen itt van a helyünk, már csak azért is, mert az új törvény bevezetésével 2020-tól egy új időszámítás kezdődött a szakképzésben.  Ebben a kamarák szerepe nagymértékben megemelkedett. Talán az egyik legfontosabb feladatunk, hogy a vállalatokat tájékoztassuk és megismertessük az új rendszerrel. A cégekhez közel hozzuk ezeket a változásokat, akkor jelentős minőségjavulás érhető el a szakképzésben” – emelte ki Szilasi Péter Tamás a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara társelnöke. 

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt