Beindult a karácsonyi sütés-főzés, de mi van akkor, ha sok receptben csak a tojássárgája szerepel, ám mi nem szeretnénk azt sem, hogy a fehérje kárba vesszen? Meddig használhatjuk fel, s hogyan?
Előfordul a karácsonyi sütkérezés közepette, hogy egy étel elkészítéséhez elővesszük a tojásokat, de látjuk, hogy nem kell ugyanannyi fehérje, mint sárgája, sőt, van, hogy egyáltalán nincs szükség fehérjére. Mit tehetünk ilyenkor, hogy mégis hasznosítsuk valahogy a megmaradt alapanyagot, s mennyi ideig tehetjük ezt meg?
Jó tudni, hogy a tojásfehérjét nem muszáj azonnal felhasználnunk, megfelelően elcsomagolva, hűtőben 1-2 napig is eláll, ennél tovább viszont már nem érdemes tárolni. A fehérjét akár le is fagyaszthatjuk, a fagyasztóban eláll három hónapig, s ha kiengednénk, éjszakára érdemes hűtőbe tenni, azt követően viszont már nem fagyasztható újra.
Ha pedig szeretnénk felhasználni a megmaradt fehérjét így karácsony idején, akkor az egyik ötlet a cukormáz készítése, amellyel aztán dekorálhatjuk a sütiket, mézeskalácsokat. A másik tipp az ünnepi habcsók, ami nemcsak szuper, mutatós kis vendégváró falatka lehet, de még a karácsonyfa díszeként is pompázhat.
Forrás: femina.hu