Jó évet zártak, jól kezdték az újesztendőt és most is bizakodóak húsvét előtt. Nagy rohamra számítanak a győri vásárcsarnok kereskedői, legalábbis ezt mondták Híradónknak a zöldség-gyümölcs-, illetve a húskereskedők is. Friss áru fronton másfél-kétszeres forgalomnövekedésre számítanak a héten az árusok, de a húsosok is több vevőt várnak a szokásosnál. Már megjelentek a hazai primőr termékek, ami lejjebb viheti a zöldség és gyümölcsárakat, míg a sonkafélék közül a pácolt vagy füstölt comb, esetleg lapocka a legkelendőbb most a piacon.
Még pénteken járt stábunk a győri Vásárcsarnokban, de már akkor is rengetegen álltak sorba a különféle húsvétra való finomságokért. A standokon már ott sorakoznak a friss, magyar primőr termékek, ráadásul egészen kedvező áron.
„Szerencsére megérkeztek a friss, magyar primőrök, paradicsom, paprika, retek, hagyma, mindegyikből a hazait tudjuk kínálni, mi is magyar-áru pártiak vagyunk, meg legalább lejjebb is tolja az egyébként viszonylag magas árakat” – mondta Kissné Adrienn zöldség-gyümölcskereskedő.
Egy másik kereskedőnél is egyre többen vásárolnak, jól érezhetően közeleg az ünnep, amire bizony sok mindent be kell szerezni. Főleg a primőr zöldségből fogy itt is rengeteg. „A magyar zöldség most a legnagyobb sláger, de salátából és tormából is sok fogy, sőt a gyümölcsök is kelendőek, ezek ugyanúgy elférnek majd az ünnepi asztalon” – fogalmazott Markó Vendel zöldség-gyümölcskereskedő.
Jól zárták az elmúlt évet, jól kezdték az ideit és most is bizakodóak az árusok. A napokban akár dupla forgalomra is számítanak, a szokásoshoz képest.
”Már most többen vannak, mint általában, de az ünnep előtti napokban másfélszeres, sőt dupla forgalomra is számítunk” – tette hozzá a szakember. Az emeleten, a húsosoknál is kígyózó sorok állnak folyamatosan. Mindenki húsvéti sonkára vadászik, ki egyszerűbbre és olcsóbbra, de egyre többen a minőségire, ami azért kicsit drágább.
”Közeledik a húsvét, ezt mi is érezzük, ilyenkor a hagyományos, házi sonkafélék mennek a legjobban, a comb, a lapocka, a csánk és a csülök, illetve a bárányhús is kedvelt volt korábban, ma már csak az ünnepi asztalra keresik nálunk” – hangsúlyozta Széles Zoltán, a Széles Hús tulajdonosa.
Van olyan kereskedő, aki nem csak minőségi, de egészen egyedi termékekkel várja a vásárlókat. Lőrincz László főleg a törzsvevőkben bízik, na meg a erősödő forgalomra a következő napokban.
”Rajtam kívül más nem készíti és nem árulja, a csont nélküli csülköt, saját recept alapján állítom elő már évek óta, a vásárlók nagyon szeretik, bízom benne, hogy a törzsvevőim most sem hagynak cserben és akkor nem lesz okom a panaszra. A vásárcsarnok nagypénteken nem lesz nyitva, de szombaton igen, így még akár az utolsó utáni pillanatban is be lehet szerezni bármit, ami az ünnepi asztalra kerülhet a hosszú hétvégén.