02.20. Maszkok, fétisek Közép-Afrikából


Maszkok, fétisek Közép-Afrikából. Magyar úrhölgy a Kilimandzsáró alatt címmel nyílik kiállítás február 20-án, szerdán, 17 órakor az MTA RKI Nyugat-magyarországi Osztálya (MTA Galéria) (Győr, Liszt Ferenc utca u. 8.).

Hirdetés

Izgalmas közép-afrikai szobor és maszk kollekció került a kiállítás rendezőjének látókörébe. Meglegyintette ezeknek a misztikus szobroknak, maszkoknak a világa és elhatározta, hogy bemutatja az anyagot. Ez az egyik dimenzió.

A másik, hogy Dunay Blanka (Köpcsény, 1905 – London, 1997) amatőr festőművész hagyatékának egy része 20 éve került a gyűjteménybe. A hölgy a múlt század harmincas éveiben ment ki Kenyába és ott élt 50 évet, hobbiból festett, megörökítette a kenyai embereket, állatokat, természetet. A művésznő képei még sohasem voltak kiállítva, nem ismerheti senki, holott naivitásukban, bájukban, kedvességükben ennek a közép-afrikai világnak a másik – élettel teli – dimenzióját mutatja be.

A két közép-afrikai közelítést megkísérli a kiállítás összekapcsolni, egybeilleszteni és ezzel is közelebb hozni ezt az ismeretlen, titokzatos kontinenset és kultúrákat.

A kiállítás egyben megnyitója az M5 Művészeti Szalon, Széchenyi István Egyetem Regionális- és Gazdaság-tudományi Doktori Iskola é Magyar Földrajzi Társaság Kisalföldi Osztálya által szervezett AFRIKA HÓNAP rendezvénysorozatának.

2019 márciusában több előadás lesz afrikai utazásokról, a kontinens politikai, gazdasági helyzetéről, a magyar érdekeltségekről, az otteni népek zenéjéről, tárlatvezetést tartanak a kiállított tárgyak között.

A kiállítást és a programsorozatot Prof Dr. Rechnitzer János egyetemi tanár, műgyűjtő nyitja meg.

további programok
2024-08-12

Könyvklub: Parti Nagy Lajos művei

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér programja.

részletek