Az őszi édességek különlegessége, hogy más a fűszerezésük. Előkerül a fahéj, dió, mák, szerecsendió, de én mindig csempészek bele friss gyümölcsöt is, ahogy ezt a meggyet, mert így lesz tökéletes a két évszak terméseivel!
Könnyű és egyszerű pite, ami teljes kiőrlésű és krémes vaníliás mákkrémmel van töltve.
A szüreti ételek sorába rendezném ezt a fogást, azaz édességet. Kis kockákra, falatokra szokták szeletelni, amitől a következő neveket kapta: szapora, kapkodós. Mindez azt jelenti, hogy gyorsan elfogy a tányérról, egy falással bent is van a gyomorban. Ez csupán azért lehet fontos, mert a készítésénél minden egyes kis falatra vagy akár előre megjelölt kockára jutni kell meggynek, reszelt citromhéjnak, diónak, és a minta is szabályos legyen. Hiszen akihez az az egy falat jut, se szomorodjon el.
Bevásárló lista:
200 g darált mák
50 g kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
250 ml habtejszín
1 kk vaj
300 g meggy
Tészta:
250 g liszt
150 g hideg vaj
2 ek hideg víz
1 ek tejföl
1 cs sütőpor
3 g szárított élesztő
1 cs vaníliás cukor
csipet só
1 db tojás + 1 a lekenéshez
50 g dió
Elkészítés:
1. A tésztához fontos, hogy minden alapanyag hideg legyen. Én a hűtőben tartom előtte fél órával a lisztet is, sütőport is. Késes robotgépben a legjobb összeállítani a tésztát, de ha ez nincs, akkor minél gyorsabb kézmozdulatokkal gyúrom simává a tésztát.
2. Az élesztőt bátran szórjuk bele és gyúrjuk együtt a többi hozzávalóval. A tésztát ezután 30 percig, lefóliázva a hűtőben pihentetem, majd kétfelé választom, és mindkét felét kinyújtom lisztezett felületen. Az egyiket a tepsi aljára, a másikat már a töltelék tetejére.
3. A töltelékhez egy teflon serpenyőben vagy fazékban a habtejszínhez reszelem a citrom héját, hozzáadom a mákot, cukrokat, csipet sót és felforralom. Amikor levettem a tűzről, hozzákeverem a vajat és kihűtöm. Érdemes ezzel kezdeni a sütést!
4. A tészta felével kibélelem a sütőpapíros, 30×40 méretű tepsit, megkenem a mákos töltelékkel, megszórom durvára vágott dióval és elosztom benne egyenletesen a meggy szemeket.
5. Betakarom a tészta másik felével. Lekenem felvert tojással, villával megszurkálom.
6. Előmelegített sütőben 180 fokon 35 percig sütöm. A tepsiben szeletelem kockákra és meghintem fahéjas porcukorral.
Tipp: A kinyújtott tésztalapokat a sodrófára feltekerve emeljük át a legkönnyebben a tepsire.