Töltött sertésszűz hordóburgonyával és gombás mártással

Győr+
2023.04.30. 17:33

Egy igazán mutatós, egyszerűen elkészíthető fogást hoztam. A sertés legnemesebb részéből, a szűzből készítünk egy olyan ételt, amivel a vasárnapi ebédet ünnepivé varázsolhatjuk. A szokásos rántott hús helyett bátran próbálják ki a töltött sertésszüzet! A május 4-i Panír adásában meg is tudják nézni, hogyan készítettem el ezt az ínycsiklandozó húsételt.

Hozzávalók:

  • 0,4 kg sertésszűz 
  • 10 dkg gomba 
  • 2 db tojás 
  • egy kis száraz kenyér 
  • bors 
  • petrezselyem 
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 0,6 kg burgonya 
  • egy kevés szalonna vagy bacon 
  • fűszerpaprika 

A sertésszüzet szépen óvatosan kinyitjuk, majd óvatosan kiklopfoljuk és finoman megsózzuk.

A száraz kenyeret és a tojássárgáját összegyúrjuk, hozzáadjuk a petrezselymet, a sót, a borsot, és ízlés szerint fokhagymát és egy csipet köményt is tehetünk hozzá. 

Jól összedolgozzuk a tölteléket. Ha úgy érezzük, hogy száraz, tegyünk bele még egy tojássárgáját.

A hús belsejébe töltjük a masszát, kívülről körbetekerjük baconszeletekkel, félretesszük, majd hagyjuk egy kicsit pihenni a hűtőben. Serpenyőben és sütőben is kisüthetjük. A legfinomabb szerintem akkor lesz, ha 200 fokos sütőben 10-15 percig sütjük.

Amíg sül a hús, elkészítjük a mártást. Lepirítjuk az apróra vágott szalonnát vagy bacont, rádobjuk a szintén felaprított gombát, fűszerpaprikával, sóval, borssal ízesítjük. Kicsi liszttel és vízzel besűrítjük, stauboljuk.

Köretnek burgonyát főzünk, majd cikkekre vágjuk. Egy kis hagymát és szalonnát pirítunk, rádobjuk a cikkekre vágott burgonyát, átforgatjuk és összesütjük. Újhagymát vagy petrezselymet is adhatunk hozzá. Kétujjnyi vastag szeleteket vágunk a töltött húsból, a hagymás-szalonnás burgonyával és a gombás mártással tálaljuk.

Kovacsics „Koksza” István séf

Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #Panír | #recept |