Orbán: a teljesítőképességünk határán vagyunk!

Győr+ Fotó: Facebook/Orbán Viktor
2023.06.30. 07:33

Rendhagyó módon, az uniós csúcsról, Brüsszelből jelentkezett be Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában. A miniszterelnök a kötelező migrációs kvótáról, a háborúról és az Európai Unió költségvetési vitájáról is beszélt pénteken.

“Migrációs háború zajlott tegnap este” – kezdte az elmúlt órák történéseinek összefoglalását a miniszterelnök, majd egy korábbi videójában elmondottak kapcsán azt mondta pénteken költségvetési vitával folytatódik az ülés. “A csőd szélére sodorták az európai Uniót. A bizottság bejelentette, hogy elfogyott a pénz, nehéz délelőtt előtt állunk, súlyos viták lesznek. Amikor elfogadtuk a hétéves költségvetést, akkor úgy állapodtak meg a felek, hogy nem lesz módosítás. Ezzel szemben eurómilliárdokat akarnak kérni a tagállamoktól. Van egy zűrös, ukrán pénzügyi csomag, nem tudjuk, hogy az eddig Ukrajnának adott 70 milliárd euró mire ment el?” – fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor hozzátette, hogy az újraindítási alapra felvett hitelek kamatai megnőttek, és erre is 18-19 milliárd eurót kért a bizottság, miközben ebből a pénzből Magyarország egy centet sem kapott.

“Oroszországot nem győztük le, az orosz gazdaság köszöni szépen jól van, ezzel szemben nézzük meg mi van nálunk” – mondta a miniszterelnök, felhívva a figyelmet, hogy felmérhetetlen a pusztítás, így minden eszközt arra kell szánni, hogy tűzszünet legyen, és kezdődjenek el a béketárgyalások.

“A teljesítőképességünk határán vagyunk, erről szól az ülés is. Az európai polgárok jó okkal lázadoznak, hisz mindenféle gazdasági bajok mellett, hatalmas összegek mennek az Európai Unió területéről” – árulta el véleményét a kormányfő. Hozzátette: már régen nincsen pénzünk arra, amire költünk, és a hiteleket is rossz célra használják fel.

A migrációra visszatérve Orbán elmondta, hogy a migráció oldalán állók átnyomták a migrációs kvótát a belügyminiszteri tanácson. “Olyan szabályokat fogadtak el, amely szerint több mint 10 ezer migránst kell befogadnia Magyarországnak évente. Arra akarnak minket kötelezni, hogy migráns gettókat hozzunk létre. 8 éve vívom ezt a csatát, amit eddig sikerült megakadályozni, hogy a bizottság a kötelező kvótát bevezesse, nos, ez a nyugalmi állapot hirtelen megváltozott!” – ismertette.

Orbán szerint a bevándorlókat az unió határain kívül kellene tartani, és úgy elbírálni, hogy beléphetnek-e valamelyik tagállamba. A miniszterelnök elárulta azt is, hogy kétmilliárd eurót költött az ország határvédelemre.

Hazai gazdasági kérdések is szóba kerültek a műsorban. A kormányfő elmondta, hogy a háborúra adott elhibázott szankciók megemelték az energia árát, és ez nagyban befolyásolta a hazai árakat is. “A napeneergia kiépítése terén nagyon jó eredményeket sikerült elérni. A cél, hogy Magyarország ne legyen kiszolgáltatott az energiaárak tekintetében!” Orbán ezúttal is kiemelte, hogy egy számjegyűre szeretnék leszorítani az inflációt. “Nagyon nehéz hét-nyolc hónap van mögöttünk, de az év második felében jobban nőnek majd a fizetések, mint az árak. A miniszterelnök úgy véli, a kötelező akciózások a boltokban is segítenek célt érni.

Orbán rámutatott: “Magyarországon munka alapú gazdaságot építettünk fel. A munkahelyek megőrzés mindennek a kulcsa!”

A kormányfő arról is beszélt, hogy a nyugdíjasokat és a családtámogatások értékét is meg kell védeni. Mind a falusi CSOK, mind a babaváró hitel esetén emelkedés látható még ebben a nehéz helyzetben is” – zárta a beszélgetést Brüsszelből Orbán Viktor.

Kapcsolódó témák: #Európai Unió | #háború | #migráció | #miniszterelnök |