Nagyon kell figyelni az úgynevezett Halloweentökök és a sütőtökök közti különbségre - figyelmeztet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A Halloween-tök nagy, narancssárga színű, és alapvetően díszítésre használják, nem étkezésre. Egyes dísztökök mérgezőek lehetnek.
Egyre nagyobb divatja van Győrben is a tökfaragásnak, illetve a sütőtök fogyasztás is népszerű ebben az időszakban. A NAK “tökkörképe” szerint egyre több sütőtök fogy, ugyanakkor a kamara felhívja mindenki figyelmét arra, hogy körültekintően vásároljanak és egyenek tököt, ugyanis míg a sütőtökök általában finom csemegék, a dísztökök kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak – írta közleményében a NAK.
A Nébih korábban felhívást tett közzé, melyben arra figyelmeztetnek, hogy csak az étkezési célra árusított tököket egyék meg, a dísztökök nem ehetőek, toxikus vegyületeket tartalmaznak, van köztük olyan, amely már kis mennyiségben fogyasztva is komoly rosszullétet okoz.
Mivel a kereskedők esetenként nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléket a dísztököktől, fontos, hogy a vásárlók meggyőződjenek az étkezési célra vásárolt termék fogyaszthatóságáról.
Magyarországon a Halloweentök dísz változata terjedt el, ami nem ehető. Az úgynevezett Halloweentök nagy, narancssárga színű, és alapvetően díszítési célra szánt, nem étkezésire. Többféle Halloweentök kapható hazánkban, a 2-3 kilós fajtáktól a 9-18 kilósakig. Érdemes tudni, hogy különösen a kisméretű, dekoratív fajták sok keserűanyagot (Cucurbitacin) tartalmaznak. Ezek a keserű ízű tökök mérgezőek lehetnek, az ízük elég kellemetlen – írta a NAK.
A köznyelvben sütőtöknek hívott kabakosok az úgynevezett téli tökök. A zöldség formája és színe sokféle, lehet narancssárga és kerek, de akár hosszúkás vagy szögletes, kékes, zöld, szürke, fehér héjú. Fogyasztási értékét a nagy karotintartalom, C-vitamin-tartalom, a magas kalcium- és foszfortartalom adja, valamint magas a szénhidráttartalma is. Ha szeletben vesszük, figyelni kell arra, hogy a húsa szép egységes narancsos színű legyen. Egészben ügyeljünk arra, hogy meglegyen a kocsánya. A felszeletelt sütőtököt tárolhatjuk a hűtő zöldséges rekeszében, fóliába csomagolva, de csak nagyon rövid ideig.