Dolgunk van egymással

J. Kovács Andrea Fotó: Marcali Gábor
2023.07.15. 19:10

A legutóbbi díszközgyűlésen Wagner Tamás református lelkészt Szent László-díjjal tüntették ki.

A dél-dunántúli Váraljáról származik. Ebben a szépséges mecseki kis faluban töltötte gyermekkorát egymásra odafigyelő emberek között. Járt hittanra, konfirmált is, ám a hit hiányzott az életéből. Tizennégy évesen egy ifjúsági táborban viszont gyökeres fordulatot vett sorsa. Rádöbbent, hogy amiről a lelkipásztor beszél, az pont neki szól, az ő kérdéseire adja meg a választ. Megtért és azonnal döntött is: Istennek szenteli magát, hogy a kincset, amire rátalált, másokkal is megoszthassa.

Komlón járt gimnáziumba, majd Budapesten, a Károli Gáspár Református Egyetemen végezte el a teológiát. Lelkészi pályáját saját komlói gyülekezetében kezdte. Itt tapasztalta meg először a közösségben rejlő erőt, ami nemcsak biztos pontot, hanem példát is jelentett számára.

Úgy véli, hogy a mai világban valóságos veszély az elmagányosodás, s különösen a városi embert fenyegeti. Annak dacára, hogy sokszor úgy érezzük, benne vagyunk a világ érverésében. Van internet, vannak ismerőseink, születésnapunkon akár több százan is felköszöntenek, ugyanakkor a mély emberi kapcsolataink igencsak gyengék. A nagy virtuális közösségi lét valójában azt jelenti, hogy otthon ülünk egyedül. Az istentiszteletek és a gyülekezeti alkalmak ugyan sok lehetőséget adnak az együttlétre, de ezek az alkalmak sem mindig teremtik meg az igazi közösséget.

„A közösségi lét ott kezdődik, amikor én is viszek valamit oda, ahová megyek. Ilyenkor – legyen szó hitről, imádságról, figyelemről, jó szándékról, segítőkészségről, tenni akarásról – alapjában más lesz a hozzáállásom a helyzethez, s könnyebb lesz megszólítanom másokat is. Isten összehozza azokat, akik hisznek benne, s mi egymás hite által tudunk épülni. Dolgunk van egymással, van nálunk valami, ami nemcsak a miénk, hanem a másiké is” – vallja.

Közel húsz éve hívta Győrbe a Kossuth utcai gyülekezet. Az azóta eltelt két évtizedben sok változás történt mind lelkiekben, mind az egyházközség szervezetében, mind a világban. A reformátusok és Wagner Tamás úgy gondolják, hogy az egyházat folyamatosan meg kell újítani. Jelenleg ő a presbitérium lelkészi elnöke.

Ezer család tartozik hozzá, valamint ötszáz hittanos a város különböző iskoláiban. Gyülekezetük sokszínű, melynek tagsága folyamatosan cserélődik. A háború kitörése után tavaly sok magyar jött Kárpátaljáról, akik tevékenyen bekapcsolódtak a hitéletbe.

Az elmúlt években felépítettek egy új parókiaszárnyat, rendbe tették a gyülekezeti termet. Utóbbi a közösségi élet helyszíne, itt zajlanak az ifikör, a gyermek istentisztelet, a nőszövetség foglalkozásai és a bibliaórák. Az elmúlt hetekben pedig negyvenfős napközis táborokat tartottak benne. Büszkén említi az új bölcsődét, ahonnét most is idehallatszik a gyermekzsivaj.

Wagner Tamás nős, öt gyermek édesapja. Családjával együtt otthonra talált Győrben, és mindennap azért dolgozik, hogy az itt élők lelkileg is jól érezzék magukat.