![](https://www.gyorplusz.hu/wp-content/uploads/2019/10/sutotok.jpg)
Almás, tökös, magvas, aszaltgyümölcsös sütemény ez. Nálam ilyen egy tökéletes őszi kuglóf.
Bátran lehet étcsokoládéval dúsítani a gondolatot, mert ez csupán egy variáció, ami beindíthatja a fantáziát. Amitől azonban szaftos, édes és ízes a tésztája, az a sütőtökpüré és az alma. Én csupán egy kis mézet csurgattam a tésztába és minimális cukrot adtam hozzá, hogy felverjem a tojásokat. A körte a tetején pedig a bónusz. Kevés édességbe használom, talán az állaga miatt. Kissé kásás, nincs benne túl sok savanykásság, ezért inkább nyersen fogyasztom. Viszont, ha egy fahéjas kalács pihen alatta, akkor egészen másként tekintünk rá.
![](https://www.gyorplusz.hu/wp-content/uploads/2019/10/sütőtökkuglóf-700x467.jpg)
Bevásárló lista:
- 1 db hámozott reszelt alma
- 2 szelet sült tökszelet (4 ek tökpüré)
- 4 db tojás
- 8 ek tönkölyliszt
- 1 ek zabliszt
- 1 cs sütőpor
- 3 ek olívaolaj
- 5-6 szem tört dió
- csipet só
- 1 ek tökmag (hántolt)
- 1 ek aszalt áfonya
- 2 ek méz
- 1 kk fahéj
- 1 cs vaníliás cukor
- Tetejére: 1 db körte
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztom, az egy csomag vaníliáscukrot kétfelé osztom és a fehérjéhez, sárgájához adva felverem őket 3-4 perc alatt egy kézi mixerrel. A sárgájához adom a sütőport, hideg tökpürét, reszelt almát, diót, áfonyát, tökmagot és a mézet. Hozzákeverek 2 ek fehérjét, ezt bátran durván is megtehetjük. Ehhez hozzászitálom a lisztet, zablisztet. Mikor simára kevertem, óvatosan hozzáadom, nagy mozdulatokkal a tojásfehérjét. A sütőt előmelegítem 120 fokra.
Egy kuglófformát kivajazok, kiolajozok, kilisztezek és beletöltöm a masszát. A tetejét kirakom a felszeletelt körtével. Előmelegített sütőben 120 fokon 15percig, majd 175 fokon még 50 percig sütöm.