Jön a zivatar és a lehűlés!

Győr+ Fotó: Reider Anita
2023.07.25. 06:43

Pár napra most biztosan megváltozik az ország időjárása.

Kedden már egy hullámzó hidegfront alakítja időjárásunkat. A napos időszakok mellett nyugat, délnyugat felől többször erősen megnövekszik a felhőzet, és többfelé, több hullámban kell számítani záporokra, zivatarokra. Heves zivatarok is nagy eséllyel lehetnek felhőszakadás, jégeső és károkozó szélrohamok kíséretében. A délnyugati, majd északnyugatira forduló szél zivataroktól függetlenül is többfelé megélénkül, megerősödik. Nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt: az ország északnyugati felén 23-29, délkeleti felén 30-36 fok várható – írja az idokep.hu, akik az orvosmeteorológiai hatásokra is felhívják a figyelmet:

Kedden erős hidegfront érkezik, a markáns változás elsősorban a szívbetegeket veszélyezteti.

A vérnyomás-ingadozás, keringési problémák mellett erős fejfájás, izom- és hasi görcsök léphetnek fel, növekszik az infarktusveszély. A közlekedésre is hatással lesz az időjárás: többfelé, több hullámban kialakulhatnak záporok, zivatarok, sőt heves zivatarok is. Ezek környezetében vizes., csúszós utak, vízátfolyások, hirtelen lecsökkenő látótávolság, viharos széllökések, helyenként jégeső nehezítheti a közlekedők dolgát. Zivataroktól függetlenül a délnyugati, majd késő délutántól a nyugatira-északnyugatira forduló szél lehet többfelé erős, ez pedig jelentősen csökkentheti a járművek menetstabilitását.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország teljes területére figyelmeztetést adott ki felhőszakadás és zivatar miatt.

Kapcsolódó témák: #időjárás |