Lágyítószer oldódott ki egy üveges chiliolaj fedeléből; bár a termék rövid távú fogyasztása nem okoz kockázatot, aki vásárolt a termékből, ne fogyassza el – kéri a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
A Nébih honlapján közzétett tájékoztató szerint a Loa Gan Ma márkájú 280 grammos kiszerelésű, 2019. december 25-i minőségmegőrzési idejű, üveges kiszerelésű, csirke ízesítésű, tofus chiliolaj (Chicken Flavour Chili Oil with Tofu) nevű termékről van szó.
A hivatal az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül értesült arról, hogy a holland hatóság határérték feletti lágyítószert, úgynevezett epoxidált szójaolajat (ESBO) mutatott ki a termékben, amely Hollandián keresztül több mint 15 uniós országba, köztük Magyarországra is eljutott.
Az epoxidált szójaolaj (ESBO) olyan lágyítószer, amely a termék fedelének tökéletes lezárásához használt műanyag tömítőanyagból oldódhat ki, és ezzel belekerülhet az élelmiszerbe.
MTI
Képünk illusztráció: Pixabay