Laktató, rántott, praktikus és bármilyen körettel isteni. Színhús rántva, ízesítve, amit előző este is elkészíthetünk.
A háziasszonyok és családok többsége a jól bevált receptek közül válogat, leginkább vasárnap. Általában nálunk mindenki várja is ezeket a tipikus vasárnapi fogásokat, de van, amikor mégis csak bővítenénk a repertoárt. Ne legyen túl hivalkodó, se túl különleges és semmiképpen sem kísérlet.
Ezért azokból az alapanyagokból állítottam össze egy egyszerű, szerethető klasszikust, amelyeket egyébként is imádunk.
Gyerekek körében népszerű lehet, hiszen új formát kapott rántott hús, a hölgyeknek nem kell a csonttal bíbelődni evés közben, a szakácsok már előző nap letudják a munka oroszlán részét, a férfiak pedig egyszerűen csak szeretik.
Egy egész vagy fél csirkét besóztam, megsütöttem a sütőben. Kifiléztem és a szép fehér húsából formáztam sajttal, fűszerekkel egy ínyenc húsgolyót. Krumplipürével, kukoricás rizzsel, de diós-kéksajtos salátával is mennyei.
Bevásárló lista (8 golyóhoz):
- fél csirke
- 1 ek só
- 50 g reszelt kemény, érett sajt
- kisebb csokor bazsalikom vagy petrezselyemzöld
- frissen őrölt bors
- 1 db tojás
- Panírozáshoz:
- 2 db tojás
- 100 g liszt
- 100 g zsemlemorzsa
Elkészítés:
A csirkét besóztam, hagytam 15 percig állni, majd egy sütőzacskóba tettem és 180 fokon 60 perc alatt megsütöttem. Még forrón a csontokat kihúztam belőle, hiszen csak úgy kicsusszantak. Ezután két villával szétszálaztam a húst, a bőröket leszedtem, de hozzá is szeletelheted, ha szereted. A csirke kifőtt zsírját, levét ráöntöttem, hogy beszívja és szaftos maradjon.
Kihűtöttem kicsit és hozzákevertem a tojást, friss borsot őröltem rá, én parmezánt is reszeltem hozzá, de bármilyen kemény sajt megfelelő. Zöldfűszert szeleteltem és közepes méretű golyókat formáztam belőle. Némelyiknek raktam egy mozzarella golyót a közepébe.
Hűtőbe tettem és másnap kisütöttem. Amennyiben aznap készítem, akkor elég csupán 10 perc hűtés a fagyasztóban és máris nekiláthatok.
Kisebb fazékba olajat és zsírt hevítettem. A gombócokat beleforgattam lisztbe, felvert tojásba, prézlibe, azaz bepaníroztam. Ropogósra kisütöttem és azonnal tálaltam is.
Ha újramelegíted, egy serpenyőben tedd ezt, úgy ropogós marad a panír továbbra is.
Tipp: Amennyiben még ropogósabb bundát szeretnénk a húsnak, összetört cornflakesbe hempergessük be a zsemlemorzsa helyett.