A panna cotta Piemontból származik, de egész Olaszországban elterjedt, jelentése főzött tejszín. Tejet, tejszínt és cukrot főznek össze hozzá, majd elkeverik zselatinnal és jól kihűtik.
Az ősz slágere a sütőtök, amelyet Magyarországon főleg sütve fogyasztunk, de krémleves formájában, sütemény alapanyagaként is kiváló. Béta-karotin tartalma miatt antioxidáns, kálium, C-vitamin és a rostok forrása is egyben.
Nagy Eszter creative chef e heti ajánlatában a klasszikus olasz desszertet az ősz zamatos zöldségével párosította, amelyből egy ízletes és egészséges finomság született.
Sütőtökös panna cotta
Hozzávalók a három krémréteghez:
1. réteg:
- 3 dl habtejszín
- 3 dl tej
- 4,5 db lapzselatin
- 2 csomag vaníliás cukor
- 8 dkg kristálycukor
2. réteg:
- 30 dkg sütőtökpüré
- 4,5 db lapzselatin
- 8 dkg cukor
- fahéj
- kardamom
- 3 dl tej
3. réteg:
- 30 dkg sütőtök püré (a félbevágott tököt 170 fokos sütőben puhára sütjük, majd héjából kikaparva pürésítjük.)
- 3 dl narancslé
- 4 dkg cukor
- fahéj
- kardamom
- szegfűszeg
Elkészítés:
A lapzselatinokat minden esetben jeges vízbe áztatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt felfőzve, összeturmixoljuk.
A krémrétegeket egyesével készítjük, majd jégágyon lehűtjük, és amikor már „pudingosodik”, poharakba rétegezzük.
Mindaddig nem állunk neki a következő rétegnek, amíg az előző meg nem dermedt.
Mivel ez egy igazi lágy panna cotta, fontos, hogy a rétegeket óvatosan öntsük egymásra, nehogy az előző átszakadjon.
Amikor mindhárom réteg megdermedt, összetört zabkeksszel díszíthetjük.