A lelkesedéssel csodákra vagyunk képesek

Győr+
2019.02.20. 18:03

„Ne haragudj, le kell mondanom a találkozónkat. Nagymama lettem, most szükség van rám” – hívott fel az interjú előtti estén Koczor Ágnes, a Győri Művészeti, Fesztivál- és Művelődési Központ igazgatóhelyettese, aki a magyar kultúra napján kapta meg a „Győr Közművelődéséért” díjat.

A fent említett családi öröm miatt idén az általa is szervezett Barokk Bálon sem tudott ott lenni, pedig már két évtizede annak, hogy részt vesz a barokk programok megtervezésében, lebonyolításában. Ágnes sokoldalú szemlélettel bír, magyar-népművelés szakot végzett a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán, majd művelődésszervező-andragógia diplomát szerzett a Janus Pannonius Tudományegyetemen, ezután szociális területen, az Ifjúsági Információs Irodában helyezkedett el.

Húsz évvel ezelőtt mentora, Horváth Ferenc népművelő beajánlotta az intézmény akkori igazgatójának, Keglovichné Zitának, aki munkatársat keresett. „Abban az időben születtek meg a mai barokk rendezvények, a rengeteg ötletből sikerült felépíteni például a Barokk Esküvőt, amely ma már háromnapos esemény és több ezren kíváncsiak rá” – mesélte az igazgatóhelyettes. Munkája során Ágnes arra törekedett, hogy a győri hagyományokat, a történelmi múltunkat, értékeinket megismertesse a különböző programokon, fesztiválokon keresztül. „Ez a szakma a folyamatos tanulásról szól, fontos a lelkesedés, a motiváltság, hogy valami értékeset hozhassunk létre” – mondja a szakember.

Hálás azért, hogy mindig olyan csapattal dolgozhatott, akik ugyanazt a szemléletet képviselték, akikkel sikerült túljutniuk a nehézségeken. „A mi feladatunk olyan tematikus fesztiválok szervezése, amelyekben nagyon fontos a hozzáadott érték, az ötlet- és részletgazdagság, a műfaji sokszínűség, a kulturális színvonal. Ez tesz egy rendezvényt lélekkel teli fesztivállá. Ha ezt sikerül megvalósítanunk, akkor a résztvevők is elégedetten, élményekkel gazdagodva térnek haza. A lelkesedésünkkel, az együtt gondolkodásunkkal csodákra vagyunk képesek. Mi itt a Zichy-palotában azon dolgozunk, hogy a programok évről évre megújuljanak, hogy legyen bennük varázslat, legyen benne lélek” – vallja Ágnes, aki minden rendezvényt másért szeret. A barokk programokat a bennük rejlő kihívás miatt, hiszen a tradíciók, az autentikusság megtartása mellett újszerűvé, korszerűvé, a mai fesztivállátogatók számára vonzóvá kell tenni. A Fröccsfesztivált azért, mert a szaktudásukkal a jótékonyságot segítik. Kedvencei a Műhely-estek, amelyek bár egy szűkebb rétegnek szólnak – hiszen ki olvas manapság kortárs irodalmat? –, mégis fantasztikus érzés megtapasztalni, hogy a fiatalok között is mennyien vannak, akik remek verseket írnak, vagy nagyszerűen szavalnak. Az új 31! fesztivált a fiatalos frissessége, sokszínűsége, az új kihívások miatt kedveli. A Babakiállítást – amelynek tavaly óta ismét a palota ad helyet – pedig azért, „mert olyan, mint az életünk, átszövi a játékosság, a szépség.”

A megszokott és ismert nagy fesztiválok megszervezése mellett a közeljövőben újabb kihívások és feladatok várják őt és munkatársait, bensőséges hangulatú zenepaviloni koncertekkel és nyári színházi estékkel szeretnék megtölteni a Radó-szigetet.

Ágnest mélyen érintette és meghatotta a díj, úgy érzi, habár ő vette át az elismerést, a díjjal a fesztiválközpont munkáját ismerte el a város.

Sok boldogságot az unokához! – búcsúztam. Van! – válaszolta csillogó szemmel, nevetve Koczor Ágnes.

Földvári Gabriella
Fotó: Marcali Gábor