Telt házas, pótszékes est a győri Alzheimer Cafe-ban

Szigeti Sándor Fotó: Ács Tamás
2023.10.06. 08:21

Pótszékes előadást tartott a győri Alzheimer Cafe csütörtök esti újabb találkozóján Antal Judit mentálhigiénés tanácsadó és Biblia-alapú lelkigondozó. Az érdeklődők zsúfolásig megtöltötték a Rába Hotel nagy termét.

A terem már a kezdés előtt negyed órával megtelt, így pótszékeket kellett hoznia a szervezőknek, de olyan sokan jöttek, hogy végül csaknem a pótszékes helyek is egytől-egyig elfogytak.

Antal Judit – aki több nagy sikerű könyv szerzője – hangsúlyozta: az egyik legnagyobb probléma, hogy nem tanítanak meg bennünket arra, hogyan küzdjünk meg a problémáinkkal. Sokszor hajlamosak vagyunk a saját gondjainkat mindenki másé fölé helyezni, viszont amikor megismerjük valaki más életének a nehézségeit, már nem biztos, hogy cserélnénk vele.

Példaként említett egy történetet, amikor egyszer egy ember azzal a kéréssel fordult a jó Isten felé, hogy hadd tegye le a keresztjét, mert az túlzottan nehéz neki. Mire azt a választ kapta, hogy rendben, válasszon egy másik keresztet. Telt-múlt az idő, egészen estig válogatott az ember a keresztek között, de mindegyiket nehezebbnek érezte a sajátjánál. Végül megörült, mert talált egy könnyebbet, mire az Úr azt mondta neki: rendben van fiam, de ez az a kereszt, amit reggel letettél.

Antal Judit

Az előadó elmesélte, hogy a tavalyi évben egyszerre kellett ápolnia a férjét és a 40 éves fiát, akiknél nagyon súlyos betegséget diagnosztizáltak. Erre ő megkérdezte az orvosokat, hogy láttak-e már csodát? Mire azt a választ kapta, hogy ilyen diagnózisnál még nem. Antal Judit elmondta, a diagnózis óta már több mint két év eltelt, és fia szervezetéből eltűnt a betegség, soha nem szabad tehát feladni, annál is inkább, mert az ilyen csodák mások számára is reményt adnak.

Hangsúlyozta: a helyes megküzdési stratégia az úgynevezett konstruktív megküzdés, amikor nem azért vállalunk magunkra egy nehéz feladatot, mert azt meg kell csinálni, hanem azért, mert rájövünk, hogy meg akarjuk csinálni, és mert napról-napra jobb emberré akarunk válni mások és a magunk számára is. „Minél tovább ülünk a gödörben, annál mélyebbre ássuk magunkat, és annál nehezebben tudunk kijönni belőle” – hívta fel rá a figyelmet.

Dr. Varga Gábor

Az est házigazdája, dr. Varga Gábor pszichiáter főorvos megerősítette az elhangzottakat és kiemelte: tűzzünk ki napi, heti és hosszútávú célokat, az alzheimeres betegek ápolásában gondoljuk át, honnan hová szeretnénk eljutni. Ha vannak céljaink és jövőképünk, még a legnehezebb helyzetek is sokkal könnyebben elviselhetők.

Az Alzheimer Cafe következő találkozója november 2-án, csütörtökön 17 órától lesz a Danubius Hotel Rábában. A rendezvény ingyenes, mindenkit szeretettel várnak.