Bátor múzeum a győri

Győr+
2019.02.20. 19:32

Múzeumok együtt a közösségekkel címmel, a muzeális intézmények első regionális szakmai találkozóját tartották szerdán Győrben, a Rómer Házban.

„Bátor múzeum a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum” – hangsúlyozta dr. Fekete Dávid alpolgármester az eseményt köszöntve. Kifejtette: a múzeum munkatársai nem csupán remek kiállításokat rendeznek, őrzik és kezelik a nagyértékű műtárgyállományt, hanem sikeres közösségteremtő programokat is szerveznek. Ennek egyik kiemelkedő példája a Rómer Ház, melyet öt év alatt a város közösségi életének központjává tettek.

Grászli Bernadett, az intézmény igazgatónője előadásban hangsúlyozta, olyan közösségi teret és programokat kívántak megvalósítani a Rómer Házban, amely hiánypótló volt a városban. „Mi ott vagyunk, ahol ti vagytok és mi azt csináljuk, amit ti” – a ház munkatársai e szerint tevékenykednek, ezt a mentalistást sugallják a fiataloknak. Évente 400 programja, és 35 ezer látogatója van a háznak, és a múzeum többi egységének is ugyanennyi összesen. Öt évvel ezelőtt elsőként az Import Impró társulat és a Rév Színház költözött a házba, majd különböző zenei klubok szerveződtek, elindult a filmklub, a könyvklub, mától pedig a tudomány és művészet kapcsolatát bemutató előadássorozat kezdődik – tájékoztatott Grászli Bernadett. Az intézmény által szervezett fesztiválok közül az Art Pikniket, a Győri Filmnapokat, valamint az immár négy napossá bővült Múzeumok éjszakája programsorozatot emelte ki az igazgatónő.

Dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója tájékoztatójában hangsúlyozta: a múzeumi közösségek erősen kapcsolódnak a múzeum tevékenységéhez, részt vesznek a múzeum életében, és a múzeum is részt vesz a közösség életében, mert egyik sincs meg a másik nélkül. „Az az intézmény, amelynek komoly társadalmi bázisa van, az minden körülmények között fenntartható. A közösségnek, az embernek pedig szüksége van olyan intézményre, olyan helyre, ahol kulturálisan rekreálódhat” – fogalmazott a szakember.

Az országos szakmai műhelysorozat és a bemutatott projekt célja, hogy a közösségfejlesztés eszközeivel növelje a társadalmi aktivitást, a közösségi szerepvállalást, segítse az intézmények nyitottabbá válását és hozzájáruljon az esélyegyenlőség növeléséhez. A munka 36 hónapja zajlik és összesen három milliárd forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatással valósul meg.

Földvári Gabriella
Fotó: O. Jakócs Péter