Győr+
2018.01.06. 10:36

Bizet Carmenje az Audi Arénában

Az operatörténet egyik remekművének, Bizet Carmenjének koncertszerű előadását láthatták az érdeklődők január 5-én este 19 órától az Audi Arénában.

A nagysikerű operát, amelyet Nina Dudek rendezett, a Győri Filharmonikus Zenekar adta elő Attilio Tomasello vezénylésével, továbbá közreműködött a Nemzeti Énekkar, főbb szerepekben pedig Olesya Petrova és Pataki Adorján lépett színpadra.

– Persze, hogy van bennem némi félelem, ugyanakkor izgatottság és öröm is, hiszen ez egy óriási szerep – nyilatkozta előzetesen a Győr+ Rádiónak Olesya Petrova, aki magát Carmen szerepét kapta. Hozzátette: nagyon jó csapat vagyunk, nem beszélve a kiváló Győri Filharmonikus Zenekarról, az együttesnek kiváló a hangzása.

S, ha már Győri Filharmonikus Zenekar, akkor: Briliáns évkezdés! – méltán jellemezhetnénk így a Carmen előadást, ám a szuperprodukcióról korábban magát a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatóját, Fűke Gézát is kérdeztük. Elmondta, nem direkt került az év elejére ez az opera, de valóban bombasztikus indítása ez az évnek, hiszen számukra különösen fontos 2018. – 1968-ban lett hivatásos a Győri Filharmonikus Zenekar és ötven évvel vagyunk utána, úgyhogy ennek a jubileumi évnek méltó kezdete ez a Carmen opera – mesélt az év, s egyben az előadás jelentőségéről az igazgató a Győr+ Televíziónak.

Az Audi Arénában, a nagy napon közel négyszáz embernek kellett együtt dolgoznia. – Két kórus van egyszerre a színpadon több mint száz fővel, hetven-nyolcvan tagú zenekar, szólisták, karmester, hangosítók, világosítók – sorolt fel néhányat azok közül Fűke Géza, akik feleltek azért, hogy életre keljen ez a produkció. Bár a zenejavító próbákat már a két ünnep között megkezdte a zenekar, nem volt könnyű dolguk. – A történet csarnokra való szabása tényleg az utóbbi pár napban történt meg – avatott be minket a részletekbe az igazgató, aki mégsem aggodalmaskodott a péntek esti előadás miatt, hiszen büszkén jelentette ki, zenekarának elég volt ez a kis idő is, hogy jól felkészüljenek.

A Győri Filharmonikus Zenekar azonban nem volt egyedül a felkészülésben, többek között a Nemzeti Énekkarral is együtt kellett dolgozniuk, de a közös produkció már nem volt idegen számukra. – Időről időre mindig előkerül egy-egy opera, ugyanezen a helyszínen énekeltük Verdi Otellóját a Győri Filharmonikus Zenekarral – mesélte Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karigazgatója, s hozzátette, a Carmen az egyik legnépszerűbb opera, nagyon nagy feladat, hiszen francia nyelven szólaltatják meg, a próbaidőszak pedig rendkívül rövid. Az előadást azonban segíti, hogy az együttesben több olyan énekes is van, akik anyanyelven tudnak franciául.

– Öt nap alatt nem olyan könnyű egy egész operát színpadra állítani, de azt gondolom, hogy nagyon jól, intenzíven dolgoztunk – összegezte a felkészülést Bakonyi Marcell, a győriek egyik kedvence, akit az előadásban szólistaként láthatott a közönség. Azt is elárulta, nagyon szeret a Győri Filharmonikus Zenekarral együtt dolgozni.

Ám nemcsak a zenészek voltak elégedettek munkájukkal, maga a rendezőnő, Nina Dudek is dicsérte őket. – Nagyon magas színvonalon énekel a győri gyermekkórus, kiváló zenészekből áll a Győri Filharmonikus Zenekar. Kitűnő szólistákkal dolgozom együtt, akik közül többen most alakítják először ezeket a szerepeket – mondta a rendező, s nem feledkezett meg a magyar szólistákról sem, Pataki Adorjánról és Bakonyi Marcellről, akikkel már dolgozott együtt hét évvel ezelőtt a Magyar Állami Operaházban.

Minden adott volt tehát, hogy a nagy napon hatalmas sikere legyen a Carmennek az Audi Aréna színpadán.

 

Bodrogi Sára
Fotó: Marcali Gábor