Győr+
2018.01.15. 11:47

Aranyat ér a Zsivágó

Hatodik alkalommal hirdette meg a Viva la Musical! internetes portál az Arany Kotta Díjat 2017-ben. A közönség és a szakmai zsűri döntése értelmében a legjobb új vidéki musicalprodukció a Győri Nemzeti Színház darabja, a Doktor Zsivágó lett. Az elismerést vasárnap este adták át a teátrumban, az utolsó Zsivágó előadáson.

A Nobel-díjas Borisz Paszternak, Zsivágó doktor című regényén alapuló, az I. világháború és az orosz forradalom káoszában játszódó musicalt Közép-Európában elsőként a győri színház mutatta be, még 2016 decemberében. A Forgács Péter rendezésében készült mű városunkban zajos sikert aratott, gyakorlatilag hozta a papírformát, a közönség imádta és imádja azóta is a darabot. A szerelemmel átszőtt musical természetesen nem csak Győrben hódított, a Margitszigeten például két előadás alatt közel 6000-en látták a minden ízében szenvedélyes produkciót. És, hogy mennyire elsöprő a mű sikere azt bizonyítja az is, hogy a közönség és a szakmai zsűri értékelése alapján elnyerte az Arany Kotta Díjat.

A díjat Potyó Krisztián, a Viva la Musical! kreatív menedzsere
adta át a darab rendezőjének, Forgács Péter igazgatónak.

“Nagyon ritka, hogy egy vidéki színház egy, a nagyközönség számára ismeretlen zenés darabot állít színpadra, ráadásul a Broadway bemutató után egy évvel. Ennek a színdarabnak ez volt a közép-európai ősbemutatója, ami szerintem hatalmas dolog a mai magyar musical játszásban” méltatta Potyó Krisztián a díjátadás előtti pillanatokban a nyertes musicalt.

A Viva la Musical! internetes portál elismerése egyfajta visszaigazolás a győri teátrum igazgatójának. „Tele voltam kétellyel, hogy hazánkban és egyáltalán Győrben hogyan fogadják majd a Doktor Zsivágót, hiszen Amerikában enyhén szólva megbukott, a Broadway-en alig negyvenszer játszották. De úgy gondoltam, hogy ez a történet hozzánk közelebb áll és csak reménykedni tudtam, hogy sikere lesz. Bejött!” – árulta el Forgács Péter, aki hozzátette, hogy azért is különleges számára az Arany Kotta Díj, mert immár másodszorra nyerte el a győri színház a kitüntetést, 2015-ben – az ugyancsak az igazgató által rendezett – a Jézus Krisztus szupersztár zsebelte be a rangos elismerést. Ahogy a Jézus Krisztus szupersztár esetében, úgy a Doktor Zsivágónál is az utolsó előadáson vette át a díjat a társulat nevében Forgács Péter igazgató. Az ünnepi pillanatokat vasárnap igazi tapsvihar fogadta, ami egyszerre szólt az elismerésnek, a musical-nek és mindannak a teljesítménynek, amit estéről-estére nyújtott a társulat.

Az elismerés a legjobb új vidéki musicalprodukcióért: az Arany Kotta Díj

„Nem szeretném, hogy nagyképűnek tűnjek, de elnézve a színházunk musical repertoárját, nagy eséllyel szállunk harcba a díjért minden évben. Mikor azt mondják Magyarországon, hogy zenés színház vagy musical játszás, akkor három intézmény kerül szóba, a Madách Színház, a Budapesti Operettszínház és a Győri Nemzeti Színház, erre pedig méltán lehetünk büszkék” – fogalmazott az igazgató. Forgács Péter nem titkolja, hogy azért „meggyűlt a baja” a Zsivágóval, nem volt egyszerű színpadra alkalmazni a remekművet. „Mikor meghallottam a zenét, azt mondtam magamban: ez igen. Aztán mikor megkaptam a szövegkönyvet és lefordíttattam, meglepődtem. Ki kellett húznom jeleneteket, nagyon sok dolgot elfojtottam a történetben, egy egész nyár ezzel telt el” – mesélte a Győr Plusznak a rendező, aki egyébként maga is játszik az előadásban. Mint kiderült, ezen a bizonyos nyáron Forgács Péter 12 darab Doktor Zsivágó példányt vitt magával a Balatonra, a 12-ből végül csak egy maradt, a teátrum vezetője ugyanis bevallotta, hogy a többi példányt egyenként összetépte. „Ha előadtuk volna úgy, ahogy eredetileg volt, akkor egy három és fél órás, unalmas darabra váltottak volna jegyet a nézőink. Ezt nyilván el akartam kerülni, de szó szerint beleőrültem a munkába” – idézte fel az emlékeket az igazgató.

A szakmai visszaigazolás mellett fontos – ha nem fontosabb – a közönség véleménye, kritikája. Természetesen e tekintetben is akadt mesélnivalója Forgács Péternek. „Mindig van nálunk egy-egy olyan alkalom, amikor meghívjuk egykori, ma már nyugdíjas dolgozóinkat vendégségbe, általában karácsony előtt. Így volt ez a Doktor Zsivágónál is, ezt a musicalt is megnézhették a szépkorúak. Az egyik volt kollégánk az előadást követően odajött hozzám és így szólt: „Én nagyon nagy Zsivágó rajongó vagyok, ismerem a történelmi hátteret, olvastam a regényt is, láttam a műből készült filmeket. Be kell, hogy valljam, ez olyan érthető és élvezhető volt, hogy felülmúlt mindent”.

Ennél több pedig egy színháznak és színházigazgatónak sem kell, hacsak nem egy újabb Arany Kotta Díj, amire jó eséllyel pályázhat idén is a győri teátrum és annak magas színvonalon teljesítő társulata.

A Győr+ TV többször foglalkozott  a Doktor Zsivágóval, a 2016 karácsonyán megjelent Kulisszák mögött című műsor segítségével felidézhetjük a musical csodálatos pillanatait.

Szerző: P. Csapucha Adrienn 
Fotó: Fehér Alexandra / Győri Nemzeti Színház