Győr+
2018.01.16. 11:57

Szubjektív tárlatvezetés Kukorelly Endrével

A Petőfi Irodalmi Múzeumban 2018 október végéig látható a formabontó „Önarckép álarcokban” című Arany-emlékkiállítás, amelynek kurátorai most Kukorelly Endrét hívták meg vendégnek, hogy szubjektív tárlatvezetést tartson a látogatóknak.

Látszólag kevés egymástól eltérőbb alkatú költőt találunk, mint Arany és Kukorelly, mégis különleges viszony fűzi utóbbit a klasszikussá vált 19. századi kollégájához. „Mintha egy tökéletes nő, akitől amúgy minden értelemben megőrülsz, rajtad lógna akkor is, amikor már korántsem annyira tökéletes nőkkel kívánnál foglalkozni” – hasonlítja Aranyhoz fűződő művészi viszonyát. Egy körkérdésre pedig azt válaszolta, hogy „a magyar irodalomban Arany János az egyetlen, aki gyárilag úgy volt összerakva, hogy nem tudott hibázni”. Feltehetően ezekhez hasonlóan szórakoztató lesz az igazán személyesnek ígérkező tárlatvezetés is. Talán kevesen tudják, de Kukorellynek a múzeumhoz is régre visszanyúló kötődése van, hiszen az egyetemi évei előtt a PIM kézirattárosa volt egy évig. Egy kétszáz éve született és egy ma élő, mégis két kortárs költő különleges találkozásának lehetnek tanúi tehát azok, akik múzeumi belépőjükkel január 18-án 17 órakor kívánják megtekinteni a kiállítást a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban (Károlyi u. 16.)

 

Könyvbemutatók a PIM-ben a magyar kultúra napján

1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, azon a napon, amikor Kölcsey befejezte a Himnuszt. Az ünnepnap alkalmából két 19. századi költészettel foglalkozó kötet könyvbemutatójának a Petőfi Irodalmi Múzeum ad otthont. Vaderna Gábor: A költészet születése. A magyarországi költészet társadalmi története a 19. század első évtizedeiben és Szilágyi Márton: „Mi vagyok én,”, Arany János költészete című. kötetét Margócsy István irodalomtörténész mutatja be az érdeklődőknek, a szerzőkkel pedig Mészáros Sándor irodalomkritikus beszélget január 22-én 16 órától a Petőfi Irodalmi Múzeumban (1053 Budapest, Károlyi u. 16.)