Győr+
2018.01.16. 17:41

Bőrükön viselik a művészetét

Sokan divatból készíttetik el. Mások azért, mert egyszerűen tetszik nekik. És vannak olyanok, akik ezzel életük egy jelentős eseményének, vagy szeretteiknek állítanak emléket. Egyre többen varratnak magukra tetoválást, így látja Szilágyi Róbert tetoválóművész, aki hét éve költözött Győrbe.

„Először a város fogott meg, és nem azzal foglalkoztam, hogy milyen stúdióban dolgozom majd. Elkezdtem felfedezni Győrt, és szerelmes lettem a szűk utcáiba, tereibe. Ebben a városban nem lehet unatkozni” – mondja a tetoválóművész, aki hosszú utat tett meg a megyeszékhelyig.

Szilágyi Róbert a romániai Nagyváradon született, és ott végezte az iskoláit is. Autóvillamossági területen folytatta tanulmányait, de már a középiskola alatt is rendszeres résztvevője volt a rajzszakköröknek. Egy napon aztán szembejött vele a sorsa, ő pedig nem tért ki előle, hanem nyakig elmerült az alkotásban. Másfél évtizeddel ezelőtt, egy barátját kísérte el tetováltatni, a stúdió hangulata pedig teljesen magával ragadta. Úgy döntött, hogy ő is varrat magára, közben pedig megfigyeli, hogyan dolgozik egy tetoválóművész. „Le sem vettem róla a szememet. Figyeltem a mozdulatait, hogy miként használja a gépet és a festéket. Megvásároltam a szükséges eszközöket, és a saját bőrömön kezdtem gyakorolni” – meséli Bajcsy-Zsilinszky úti stúdiójában Szilágyi Róbert.

Ugyanis két és fél éve már saját szalonjában fogadja vendégeit a népszerű tetoválóművész. „A legtöbben visszatérő vendégeim. Sokan megkeresnek, de új embert nem nagyon tudok vállalni, így is novemberig tele van a naptáram.” Naponta általában egy vendéget fogad, akivel előtte megbeszélik az elképzeléseit, majd ez alapján készíti el a vázlatot. Ezt követően leveszi a méretet az adott testfelületről, és ráhelyezi a mintát. Ha ezzel is elkészült, előkerülnek a műszerek, megtörténik a fertőtlenítés, a fóliázás, és kezdődhet a varrás. „Szeretem a vendégeimet, és szívesen beszélgetek velük, de ha dolgozom, teljesen belemerülök az alkotásba. Így ők általában filmet néznek addig, amíg én az ábrát elkészítem.” Mint mindenben, a tetoválásban is vannak aktuális divatirányzatok, amelyek nagyban befolyásolhatják a vendégek döntését. Egyre többen tetováltatnak jól látható helyekre, a nyakra, a kézfejre, vagy éppen az alkarra. „A realisztikus vonal áll legközelebb hozzám. Nem a trendeket követem, inkább arra törekszem, hogy benne legyen az egyéniségem” – teszi hozzá Szilágyi Róbert.

Bár az ifjú tetoválóművésznek kevés szabadideje van, szerencsésnek érzi magát, mert a munkája egyben a hobbija is. Így alkotás közben felszabadul, élvezi a nyugalmat, és azt, hogy vendégeinek életre szóló élményt adhat. Évekkel ezelőtt többször ragadott ecsetet is, aminek eredményeképpen több festménye született. Ezek, valamint az első tetováló gépe a Bajcsy-Zsilinszky úti tetováló stúdió falát díszítik.

Apropó képek. Szilágyi Róbert számára az a legjobb visszajelzés, amit a vendégeitől, valamint az Instagram felhasználóktól kap. „Több elismert, más országokból származó művész is kedvelte már a munkáimat, amelyeket feltöltöttem az oldalamra. Ez mindig erőt ad a folytatáshoz” – meséli a tetoválóművész, akinek a testét szintén számos igényes ábra borítja.

Minden alkotó embernek szüksége van inspirációra, így Szilágyi Róbertnek is, aki számos országban megfordult már az elmúlt esztendőkben. Vendégtetoválóként meghívást kapott többek között Angliába, Svédországba, Németországba és Ausztriába is. „Miután jelentkeztem egy adott rendezvényre, a referenciamunkáim alapján választottak ki. Az elég megnyugtató, hogy a visszajelzések alapján, más országokban is kaphatnék munkát” – teszi hozzá a büszke apa, akinek van egy hároméves kisfia, Márk. Így a szabadidejében igyekszik minél több időt tölteni vele, illetve családjával. „A jövőben szeretnék több szabadidőt. Szeretnék többet lenni a gyermekemmel és a párommal, és szeretnék festeni is. Külföldi utazásokat is tervezek, hogy minél több tetoválóművész munkáját ismerhessem meg testközelből.” Tervei között szerepel, hogy jövőre ellátogat, a Venezia International Tattoo Convention-re, ahol újabb kihívásokat keresve, versenybe száll majd. Addig pedig érkeznek sorra vendégek, hiszen a várólista nagyon hosszú, a lelkesedése pedig töretlen.

 

Kaszás Kornél

Fotó: Marcali Gábor