Győr+
2018.01.19. 12:11

Izgalmas győri kínálat a Magyar Kultúra Hetében

A Magyar Kultúra Hetében új előadásokkal, kiállításokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, de arra is alkalom nyílik, hogy a város állandó, páratlan művészeti értékeit szakértő tárlatvezetéssel vegyük szemügyre, s izgalmas háttérismeretekkel gazdagodjunk.

Kiállítások, tárlatvezetések, koncertek, filmek, színházi- és bábszínházi előadások várják az érdeklődőket Győrött, a Magyar Kultúra Hetében január 22–28-ig. A nyitónapon adják át a Győr Művészetéért és a Győri Közművelődésért díjakat a Richter Teremben, ezzel veszi kezdetét városunkban a Magyar Kultúra Hete. Minden korosztály talál programot magának, a Generációk Házában például Kölcsey-noteszt készítenek a gyerekek január 24-én. A Vaskakas Bábszínház többször is fellép. Január 27-én hároméves korig várják a gyerekeket a Cini-Cini Muzsika című műsorukkal. Tersánszky Józsi Jenő Misi Mókus kalandjai című kalandos meséjét másnap mutatják be a négy éven felülieknek. A budapesti Örkény Színház a Csoda és Kósza című előadását január 23-án és 24-én is megnézhetik a hét évnél idősebb fiatalok.

Nagyon gazdag a képzőművészeti események kínálata. Tárlatvezetést tartanak az „ezerarcú művész”, Borsos Miklós szobrász és grafikus, valamint Kovács Margit keramikus állandó kiállításán, és szakember mutatja be a Radnai-gyűjteményt is. Ez utóbbi esemény a Tájak, vizek, emberek – Egry József és Szőnyi István művészete címet kapta. A Magyar Ispitában január 27-én nyílik Lakatos Gy. László grafikusművész kiállítása, Szabó Béla pedig Tenger Csend címmel mutatja be fotóalkotásait január 23-án, a Gyirmóti Művelődési Házban. Balogh István festőművész önálló kiállítására is bizonyára sokan lesznek kíváncsiak. Az Alternatív valóság című kiállítás az Esterházy-palotában nyílik meg január 25-én, és egy hónapon át látogatható.

A magyar filmművészet két kiemelkedő alkotását vetítik: január 25-én Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét, mely után az alkotókkal találkozhat a közönség. Mészáros Márta Aurora Borealis – Északi fény című filmje január 25-én pereg. Főszereplője Törőcsik Mari, a Nemzet színésze. Mindkét filmet a Rómer Házban láthatják.

A színházkedvelők Szabó Magda Abigéljének örülhetnek, melyet január 24-én, 26-án és 27-én mutat be a Győri Nemzeti Színház. A film és a színház kapcsolódik össze a Magyarországi Szerb Színház győri vendégjátékában. A mozihős Jávor „Pali” utolsó mulatását mutatják be Benkő Péter főszereplésével január 28-án, az Újvárosi Művelődési Házban.

A komoly- és a könnyűzene sem marad ki a Magyar Kultúra Hete győri kínálatából. Csajkovszkij „felülmúlhatatlan szépségű” zongoraversenye is felcsendül a Győri Filharmonikus Zenekar január 25-i koncertjén a Richter Teremben. Vezényel: Berkes Kálmán. A közkedvelt RomerJAZZ-klub sorozatában pedig a hazai etnojazz és folk két kimagasló egyénisége muzsikál. A fúvós hangszereken játszó Dresch Mihály, s a cimbalmos Lukács Miklós duója ebben a formációban több mint hét éve lép fel, városunkban január 24-én muzsikálnak. Igényes reggae zenét a Ladánybene 27 koncertjén hallhat a közönség január 26-án, a Rómer Házban.

Lesz Műhely-est a Zichy-palotában, ahol a győri szerzők az elmúlt években megjelent irodalmi műveikből olvasnak fel. A Kisfaludy Károly Könyvtárban a győri olvasók által is közkedvelt Grecsó Krisztián Hrutka Róbert zeneszerző énekessel tart zenés irodalmi estet január 24-én. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató január 25-én ad elő a magyarság szimbólumairól a központi könyvtár klubhelyiségében. Ezenkívül utazási élménybeszámolók, alkotópályázatok, s más kiállítások színesítik a programot.

Programok részletesebben ide kattintva!

 

Szerző: Hajba Ferenc

Kép: dunakeszipost