Győr+
2018.01.19. 20:00

Egyre több fiatalnak vonzó a rendőrség

Nyílt napot tartottak diákoknak a Győri Rendőrkapitányságon, ahol a tájékoztatók mellett érdekes bemutatók részesei lehettek az érdeklődő fiatalok. A számok pedig azt mutatják: egyre vonzóbb a rendőri hivatás.

A nyílt napot sajtótájékoztató előzte meg, ahol Váczi Attila rendőr alezredes, a Győri Rendőrkapitányság vezetője és Domschitz Katalin rendőr őrnagy a megyei Humánigazgatási Szolgálat oktatási kiemelt főelőadója számolt be a rendőri utánpótlást érintő ügyekben.

– A minden évben megtartott nyílt nap egyik fő célja, hogy az utánpótlást megteremtsük, így örömmel nyitjuk meg a kapitányságot előttük – kezdte a kapitányságvezető. – Szeretnénk nekik megmutatni, hogy a rendőrnek lenni nem munka, hanem életen át tartó hivatás. A fiatalok itt szakszerű tájékoztatást kapnak a felvételi lehetőségekről és különféle szakterületekről is. Igyekszünk figyelemfelkeltő előadásokat, bemutatókat szervezni, hogy akik érdeklődnek, tényleg jelentkezzen is rendőrnek.

Elhangzott, hogy az életpályamodell is vonzóerővel bír, hiszen a rendőrség kötelékébe tartozni stabil, kiszámítható megélhetést jelent, szakmai előmenetel lehetőségével. Ennek megfelelően egyre több fiatal dönt úgy, hogy egyenruhát ölt, s jelentkezik valamelyik képzésre.

Jelenleg háromféle módon lehet csatlakozni a rendőrséghez – vette át a szót Domschitz Katalin őrnagy. – Határvadásznak most április végéig lehet jelentkezni, február 19-éig a két éves rendészeti szakgimnáziumba lehet elküldeni a papírokat, s a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is várja a hallgatókat. Mindenhol hasonló a felvételi eljárás, több ponton is meg kell felelnie a jelentkezőknek. Erről a rendőrség hivatalos honlapja részletes, korrekt tájékoztatást ad.

Néhány számról is szó esett, mely szerint a 3920 fő határvadászból 1475 főt már kineveztek, 212-en éppen képzésen vesznek részt, míg 156-an bekerülésre várnak. Azt is megtudtuk, hogy a Csornán tartott látogatás alkalmával 19 tanuló már jelezte: szeretne a Körmendi Rendészeti Szakgimnázium tagja lenni a jövő tanévtől kezdődően.

A győri nyílt napon a rendőrség munkatársai több, érdekes bemutatóval is készültek, így megismerkedhettünk a járőrkutyák munkájával, izgalmas intézkedéstaktikai gyakorlatot is láthattak a gyerekek, sőt, a bűnügyi technikusok munkájába is bepillanthattak. A fegyverzet kiállítása érhetően a fiúkat vonzotta jobban, de a kérdések azért a lányoktól is záporoztak a rendőrök felé.

HAK
Fotó: Marcali Gábor