Győr+
2018.01.26. 11:12

Alternatív valóság az Esterházy-palotában

Az év legfontosabb, győri művészhez kötődő kiállítását láthatjuk egy hónapon át az Esterházy-palota termeiben. Álljunk meg Balogh István festményei előtt és hagyjuk, hogy a képek hassanak ránk!

Alternatív valóság címmel hatvan festményen, tízévnyi munkáját mutatja be Balogh István festőművész, egyetemi docens.

A tárlatot Méhes Károly író ajánlotta a közönség figyelmébe. A csütörtöki megnyitón elhangzott: Balogh István képei meggyőzőek, a képek, amik a kiállításon körbevesznek bennünket, olyanok, mint, életünk „vászonfoncsorunk” tükrei. A művész hihetetlen elánnal és elragadtatással fest, ami magával ragadja a szemlélőt. Úgy tűnik számunkra, a hatalmas méretű felületeket, sok-sok festékkel keni be, de nála a fizikai nagyság éteri nagysággá transzplantálódik. „Képei előtt állva érezni mindazt, ami benne kavarog, ami a kezét mozgatja, nem tud kisebbé zsugorodni, sőt inkább csoda, hogy az óriási vásznakra ráfér mindaz, ami előtör belőle.” – fogalmazott az író.

Így vesz körbe bennünket egy másfajta világ, ami így is intim tud lenni, hiszen elképesztően részletgazdag a bravúros ecsetkezelésnek köszönhetően.

„A jó művészet luxus, olyan luxus, amit többé-kevésbe megengedhetünk magunknak. Ez a kiállítás is kényeztetet bennünket –hangsúlyozza Méhes Károly. „Alternatív valóság, mert elemel, kiemel abból a világból, amelyben nap, mint nap szaladgálunk. Körbehint és bekrémez valami különös eleggyel, ami a képekből árad.” Csak oda kell állni a festmények elé és hagyni, hogy valami megtörténjen általuk, velünk. Hogy kivel mi, azt majd érezni fogjuk. Méhes Károly arra biztat, hagyjuk magukat elvarázsolni, körbebugyolálni ettől a másik valóságtól.

Balogh István lapunknak elmondta, a tárlat az elmúlt tíz év művészetének a sűrítménye, de láthatjuk azokat az előzményeket is, amelyek a vezérfonalát adták az utóbbi évek munkáinak. „Én egy tudatosan építkező művész vagyok, vegyítve természetesen az ösztönösségemmel, a hosszú tanulmányaim, ami megelőzte a tíz évet, az kikristályosodva jelentkezik a mostani stílusomban”.

A tárlatot úgy állították össze, hogy egységes, dinamikus, legyen, a szemlélő be tudja fogadni, fel tudja dolgozni az intenzív képi világot. „Mindenkinek van egy saját valósága és van egy egyezményes valóság, az én valóságomban a festői eszközökkel kiegészítve, korunkra reflektálva alakítom ki az alternatív valóságot.” – mondta Balogh István, a kiállítás címére utalva.

 

Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor