Győr+
2018.01.28. 12:45

Töredékek egy életműből – Lakatos Gy. László kiállítása

Győri Nyár, Győri Könyvszalon, Magyar Táncfesztivál – néhány plakát a múltból, melyeket az idén 75 éves Lakatos Gy. László grafikus készített. Többek mellett ezeket is láthatja a nagyközönség a Magyar Ispitában rendezett tárlaton, január 27-től.

Lakatos Gy. László gyerekkorában festőnek készült, de hegedült és öttusázott is, egy baleset azonban kettétörte a sport- és a zenei pályáját is, ekkor iratkozott be az Alexovics László által vezetett győri képzőművész körbe. Hosszú éveken át tanult ott, majd úgy gondolta, főiskolára megy, de nem vették fel, így került a Kirakatrendező és Dekoratőr Iskolába. Szívesen emlékszik mesterére, Bánhidi Andorra, aki sokat foglalkozott a leendő művésszel. Tehetséges volt, tervezőgrafikusként a Képzőművészeti Alap Képcsarnokaihoz került, járta az országot, a világot, grafikai terveket és kiállításokat készített. Aztán visszajött Győrbe, és dolgozott többek között a Győri Tervező Vállalatánál, a Rábánál, a Rábatextnél, a Leonell Kft.-nél művészeti vezetőként. Pályája során a világ legjelentősebb ipari és kereskedelmi vásárain ismerhették meg munkáit az épített kiállításai által.

Első önkormányzati megbízását 1971-ben kapta, majd sorra érkeztek a felkérések a város nagyrendezvényeinek, és a kulturális intézmények programjainak arculati kialakítására, plakátok, prospektusok, programfüzetek, katalógusok megtervezésére. Számos plakátterve, könyvborítója díjat is nyert, ilyen volt a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa pályázatára készült plakát is. Hosszú éveken át együtt dolgozott a Győr Balettel, és készítette számukra a plakátokat, a Queen balett, vagy a Hódolat Chaplinnek, amelyek leginkább megmaradtak a győriek emlékezetében.

Ismertek és népszerűek a várost, a megyét bemutató és népszerűsítő könyvei, fotóalbumai is, mint a Változó Szigetköz, a Kisalföld vagy a Győr könyvek, a II. János Pál pápa győri látogatására készült kiadvány, valamint a páneurópai piknik fotódokumentumaiból álló reprezentatív album Áttörés címmel.

A tervező és grafikai tudását a mai Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen és a Soproni Egyetemen adta tovább diákjainak.

A 75 éves művész máig rendszeresen dolgozik, kézzel készíti rajzait, azokat viszi fel digitális technikával számítógépre. Tudatosan törekszik arra, hogy mindig eredetit, korszerűt tervezzen, a szakmai alapokra építve.

A tárlatra meglepetéssel is készül a művész. Leporellót álmodott meg, “Arrabona Jaurinium Raab Győr 1860-2017” címmel, amely a Püspökvár tornyából készült korabeli és mai fotókon mutatja be Belvárosunkat, rövid történelmi áttekintéssel. A különleges „füzetben” látható Győr első panoráma fényképe 1860-ból, a Püspökvár tornyából és ugyanonnét 2017-ből. A kiadvány szerzőtriója Lakatos Gy. László tervezőgrafikus (ötlet és arculat) Bana József levéltáros (szöveg) és Szabó Béla fotóművész (képanyag). A kiadást a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum vállalta.

A születésnapi tárlaton elsősorban győri munkáit láthatjuk, Kelemen Benő Benjámin összeállításában.

A kiállítást szombaton Grászli Bernadett, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója nyitotta meg, tárlatvezetést tartott Sára Ernő tervezőgrafikus.

A tárlat február 25-ig, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között látogatható.

 

Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor