Győr+
2018.01.28. 17:13

Minek nevezzelek? Bese, Teó, Aura, Zella?

Ezel, Dárius esetleg Kisanna? Te milyen nevet adnál gyermekednek? A választék bőséges. Győrben tavaly 2700 baba született, arra voltunk kíváncsiak, ők milyen neveket kaptak szüleiktől.

Kun Mária, az Anyakönyvi Hivatal vezetője volt segítségükre, aki azt mondja, a babanév választásában évek óta nincs nagy változás, csupán a sorrend cserélődik – ez derült ki a statisztikai adatokból.

A fiú neveknél a tavalyi sorrend: Bence, Marcell, Ádám, Dominik és Máté, a lányoknál Hanna, Anna, Zoé, Emma és Boglárka volt.

Több különleges nevet is anyakönyveztek tavaly, ilyen volt a fiúk esetében például az Adolf, az Arthúr, a Benő, a Bese, a Teó, a Szelim, a Csepel, a Dárius, az Ezel vagy a Hilár név. Született Annaléna, Aura, Zseraldina, Zella, Szaszkia, vagy Csinszka nevű kislány is városunkban.

Havonta több tucatnyi névadási javaslat érkezik a Magyar Tudományos Akadémiára, ahol ötfős testület dönt az anyakönyvezhető nevekről. Az MTA folyamatosan frissíti a listát, de természetesen nem fogadnak el minden beérkezett javaslatot. Aki például Tábitha, Babi, Mani, Héli, Ninó, Zak, Zé, Kiwi, vagy Vackor nevet szeretett volna adni gyermekének, nem tehette meg.

A nevek elbírálásánál fontos kikötés, hogy a fiúk csak fiú utónevet, a lányok csak lány utónevet kaphatnak. Volt, aki a kisfiát szerette volna Andrea-nak, vagy Deniz-nek elnevezni.

Az uniszex névötleteket éppúgy elutasítja a bizottság, mint a nem magyar kiejtés szerint leírt neveket. Így elutasításban részesült a Ferencz, a Leia, a Máriatereza, a Mercedes, vagy az Oliver név.

Érdekességként leírjuk, hogy ötven évvel ezelőtt a sorrend a fiúknál László, Zoltán, István, Attila, József, a lányoknál Andrea, Éva, Katalin, Ildikó, Mária volt. Húsz évvel ezelőtt pedig a legnépszerűbb fiúnevek a Dávid, Bence, Dániel, Tamás, Máté, a lánynevek: Vivien, Viktória, Alexandra, Anna, Fanni volt.

Az anyakönyvezhető utónevek listáját itt olvasható.

http://www.nytud.mta.hu/oszt/nyelvmuvelo/utonevek/index.html

Földvári Gabriella

fotó: pixabay