Győr+
2018.02.05. 13:49

Új várostörténeti kiállítás készül

Az Apátúr-ház felújításával párhuzamosan készítik elő a szakemberek az új, Győr várostörténetét bemutató állandó kiállítást. Ennek egy pici, de izgalmas szeletét láthatjuk a megyei Kereskedelmi és Iparkamara győri székházában rendezett tárlaton.

Útmutató jelképek címmel a Rómer Flóris Művészeti és Történteti Múzeum mutat be egy válogatást gyűjteményének a 19-20. századból származó cégérei és szálláshely-jelvényei közül. Grászli Bernadett, a múzeum igazgatónője a hétfői megnyitón kiemelte, amíg az Apátúr-ház zárva van, addig is próbálják az értékes gyűjtemény részleteit külső helyszíneken bemutatni, ilyen a mostani, a kamarával történt együttműködés is.

 

A kiállítás célja, hogy az egykori szállóhely jelvényeket és Schima Bandi ötvösművész cégéreit, mint az egykori iparos és kereskedő élet útmutató jelképeit bemutassa, jelezve, hogy az igényes reklám évszázadok óta életünk része – emelte ki az igazgatónő beszédében. A múzeum céhtörténeti gyűjteményből – amely Európában egyedülálló, – valamint a nagysikerű Schima Bandi életmű-kiállításból láthatunk néhány kiemelkedő tárgyat.

 

 

Az összeállítás kuriózuma, az ötvösművész egykori Aranyhajó és Rigófészek cégére, amelyek hosszú évekig titokban magában őrizték azokat az „időkapszulákat”, melyeket a mester beléjük rejtett, és amelyek fontos kordokumentumokat jelentenek a mai ember számára. Ilyen például az Aranyhajó útmutatója, amelyben a mester mindent leírt, hogyan készült, hogyan szerelte össze a hajót. Így ezen útmutatások alapján tudták a restaurátok néhány évvel ezelőtt helyreállítani a cégért. Aztán láthatjuk még az egykori Magyar Korona Gyógyszertár világító cégére mellett, a Halbritter család egykori mészárszékének cégérét is, melyet nemrégiben Halbritterné dr. Raffai Judit ajándékozott a múzeumnak.

 

 

A tárlaton megszemlélhetjük a Győr-szigeti hajósmolnár legénycéh, a taligások, a kőrakó- és cserepes legények, a Győr-szigeti asztalos céh szállóhely jelvényeit – amelyek arra voltak hivatottak, hogy az idegen helyre érkező vándornak megmutassák, hol találkozhat a szaktársaival, akik szálásról és munkáról gondoskodhatnak számára.

 

 

Dudás Dorottya ötletgazda, a kamara kommunikációs referense a megnyitón kiemelte: Győr az Európa Kulturális Főváros címre pályázik, melyhez szakmai partnerként a kamara és a múzeum is csatlakozott, és így jött az ötlet, hogy létrehozzanak egy közös kiállítást, ezzel is hozzájárulva a sikeres pályázathoz.

A tárlat április 30-ig látogatható a kamara székházában (Győr, Szent István út 10/a).

Földvári Gabriella

Fotó: O. Jakócs Péter