Győr+
2018.02.06. 15:21

Automatizált illemhelyet adtak át Győrben

A modern és vandálbiztos kialakítású illemhely a Bisinger-sétányon nyílt meg, amelyet a mozgáskorlátozottak is biztonsággal használhatnak. Ha beválik, további hasonló építményekre is lehet majd számítani.

Az automatizált közterületi nyilvános illemhelyet a Győr-Szol Zrt. telepítette, Radnóti Ákos városüzemeltetésért is felelős alpolgármester kezdeményezésére. A helyszín választása is alaposan megfontolt és előkészített volt, hiszen a Bisinger-sétány a Belvároshoz közel eső, könnyen megközelíthető terület, ugyanakkor itt a nyilvános illemhely nincs zavaróan szem előtt. A park további előnye, hogy a vizes játszótér korábbi kialakításával a víz és csatornaközművek már eleve rendelkezésre álltak, a WC pedig ezekhez csatlakozik.

– A vizes játszótér, a sportpálya és az általános játszótér mellett az is szempont volt a helyszín kiválasztásakor, hogy a park kedvelt pihenőhely lett, mióta tavaly felújítottuk a Faun és Nimfák szökőkutat – kezdte Radnóti Ákos alpolgármester, majd hozzátette: – Fontos volt, hogy az illemhely korszerű és vandálbiztos legyen, minimálisra csökkentve így a rongálások lehetőségét. A turistákra is gondoltunk, hiszen több nyelvű táblán szerepelnek a tudnivalók. A próbaüzem után reményeink szerint további, ehhez hasonló illemhelyeket is telepíthetünk a városban. Most itt, kettőszáz forint ellenében, minden nap 6 és 22 óra között bárki igénybe veheti a kulturált építményt.

A fülke rozsdamentes acél borítású, kívül strapabíró fa hatású fémlemezzel borított. Belső részei könnyen tisztíthatóak, a beltérben lévő szappan- és a wc-papír adagoló, egy külön kialakított, a használó által nem elérhető szerviztérből üzemel. Az illemhely világítással, fűtéssel, szellőzéssel rendelkezik, ajtaja automatikusan működik, s használat után automatikus ürítést végez. A beépített kommunikációs egység az üzemeltető felé jelzi a szappan, a papír fogyását, illetve azt, ha a használó irreálisan hosszú időt tölt benne. A takarításról, a szükséges anyagok rendszeres feltöltéséről alvállalkozó gondoskodik a kapott jelzések alapján.

Radnóti Ákos azt is kiemelte, hogy a remények szerint hamarosan megépülő parkolómezek és parkolóházak (pl.: Kuopio park vagy a Petz Aladár Megyei Oktatókórház) is gyarapítják majd a városban található nyilvános illemhelyek számát, a Belvároson kívül is.

Nyilvános illemhelyek és nyitva tartásuk Győrben

A Győr-Szol Zrt. koordinálásában az alábbi nyilvános illemhelyek működnek Győr belvárosában:

1. Városközponti illemhely a Megyeháza téren van, a Rába Hotel oldalánál. Az illemhely a térfelszín alatt található.
Nyitvatartási idő: hétfőtől szombatig 8 és 21 óra között. Májustól szeptember végéig vasárnap is 10 és 18 óra között. Rendezvények ideje alatt szükség szerint.
Használati díja 200 forint.

2. A Szabadsajtó utcai illemhely.
Nyitvatartási idő: hétfőtől szombatig 8 és 20 óra között, rendezvények ideje alatt szükség szerint.
Használati díja 200 forint.

A Bisinger-sétányon található automata illemhely belseje

3. Dunakapu téri illemhely a Dunakapu tér északnyugati részén, a Révfalusi híd belvárosi lábán.
Nyitvatartási idő: hétfőtől szombatig 10 és 20 óra között, vasárnap 10 és 18 óra között, rendezvények ideje alatt szükség szerint.
Használati díja 200 forint.

4. A Bercsényi ligeti illemhely a Rábca áruházzal szemben, a játszótérnél, az I-es számú öbölben.
Nyitvatartási idő április 1-től szeptember 30-ig: hétfőtől szombatig 8 és 16 óra között, sportrendezvények ideje alatt szükség szerint.
Használati díja 200 forint.

5. Batthyány park észak-nyugati felében.
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 6 és 14 óra között.
Ingyenes.

 

HAK
Fotó: Marcali Gábor