Győr+
2018.02.06. 18:00

ABBA varázslat az Audi Aréna Győrben!

Az ABBA zseniális, akárki akármit mond. Jó ideje már csak a dalaikat hallgathatjuk, vagy éppen az abból készült musicalt nézhetjük. Most hétvégén éppen Győrben élhettük át a Mamma Mia varázst, amiről még sokáig beszél majd a város.

Amikor kiderült, hogy a Madách Színház nagy sikerű előadását, a Mamma Mia-t az Audi Aréna Győrbe is elhozzák, futótűzként terjedt a híre az emberek között. S valljuk be, a nem éppen olcsó jegyárak mellett is gyorsan fogytak a jegyek, úgy is, hogy négy előadásra válhattak belépőt az érdeklődők. Az ABBA-t lehet szeretni vagy nem, lehet rá azt mondani, hogy idejét múlt, de az biztos: kevés együttes zenéje képes négyszer majdnem telt házat csinálni egy Arénában. Nyilván vonzerő volt Nagy Balázs szereplése is, aki a Madách Színház színészeként, de kedvelt és ismert győriként lépett a színpadra, mind a négy előadáson.

A Mamma Mia egy bohókás, romantikus, kikapcsolódásra alkalmas darab, amiben nem kell nagy mondanivalót keresni, ám mégis tartogat olyan üzenetet, ami miatt minden korosztály számára érdekes lehet. Na meg a dalok! Nélkülük eleve meg sem született volna az előadás. Ezeket a dalokat az is ismeri, aki tagadja, hogy szereti az ABBA-t. A magyar előadás érdekessége, hogy a dalokat lefordították, s úgy, hogy annak illeszkednie kellett a kitalált történetbe. Annak aki ismeri a Neoton által egyszer már „magyarosított” slágereket, első hallásra egy kicsit furának tűnhetett a mostani, de az kivetített szövegek sokat segítettek.

Gallusz Niki Donna Sheridanként ragyogott. Hangbéli adottságait illetően soha senkinek nem volt kétsége, többször bizonyította már azt is, hogy színésznőként is megállja a helyét. jól adta vissza az egykor ragyogó, ma némileg küzdő, de még mindig ezer fokon izzó, szerelemről áhítozó nőt. Muri Enikő is hozta a jó formáját Sophiként, kellően volt naiva, vagy éppen öntudatos fiatal nő, aki a szerelem mellé már csak egy apára vágyik. Kapott is mindjárt hármat: Nagy Balázs (Sam Carmichael), Hajdu Steve (Bill Austin), Molnár László (Harry Bright) személyében. Mind a három színész jól teljesített, bár kétségtelen, hogy Győrben a legnagyobb sikert Nagy Balázs aratta. Balázs itthon volt, akkor is, ha a Madách Színház társulatának tagjaként szerepelt az Audi Arénában. Détár Enikő és Balogh Anna Donna barátnőiként a Donna és a Dinamó triót erősítették, szintén remekül alakítva a 40 felett járó asszonyokat, akik éppen a „post-teenager” korszakukat élik.

Mindehhez olyan díszletet álmodtak meg az alkotók a 20 méteres színpadra, ami elhozta nekünk a görög tengerpartok csodálatos világát. Az elszigetelt kis közösséget, ahonnan maga Donna sem akar elszakadni, miközben tudja, hogy az idő nem állt meg. Az álmokat azonban nem engedi el, akkor sem, ha férfi nélkül kell boldogulnia. Nem mellesleg önmaga zárja ki életéből a boldogságot is, de a Sors szembesíti tiltakozásával. Generációk, szerelmesek, kalandok és rengeteg dal váltogatja egymást a bonyolultnak nem mondható, de annál bájosabb történetben. Egy a fő: a közönséget mindvégig sikerült lekötni, tapsra és dalra csalni. Ez a színészek, a történet és elsősorban az ABBA érdeme. Mert olyan dalokkal, mint a Honey, honey; Money, money, money; Our last summer; Super Truper; SOS; I have a dream és még hosszan lehetne sorolni, nem igazán lehet mellényúlni.

A négyszeres majdnem telt ház is ezt bizonyítja. Két előadás szombaton, két előadás vasárnap, s rengeteg mosoly, taps, nevetés és önfeledt szórakozás. Ehhez persze kellettek a kiváló körülmények is: a hangosítás, a fények, amelyek nem hiányozhatnak egy színházi előadásból, de egy hatalmas Aréna „koncert jellegű” buliból sem. Hibátlan volt, mindent lehetett látni és hallani.

A buli hangulathoz és a látványhoz a tánckar is odatette a magáét, fáradhatatlanul tették oda magukat, hogy egy-egy jelenet látványosabb, hangsúlyosabb és szemet gyönyörködtetőbb legyen. A közös finálé is jó ötlet volt, hiszen a színészekből és a közönségből is ki kellett engedni azt a fajta jótékony energiát, amelyre a zene varázslata képes. Győrben pedig négyszer is káprázott az Audi Aréna…

Hamarosan egy Nagy Balázzsal készült beszélgetést is olvashattok, érdemes visszatérni!

Havassy Anna Katalin
Fotó: O. Jakócs Péter