Győr+
2018.02.09. 10:21

Országossá bővül a győri nyelvművelő verseny

Tizenöt évvel ezelőtt szervezte meg először az Anyanyelvápolók Szövetsége győri csoportja a Czuczor Gergelyről elnevezett nyelvművelő versenyt, melynek fő célja a magyar nyelv humorának, játékosságának, gazdagságának megláttatása, gyakorlása, valamint a gyermekek nyelvi intelligenciájának fejlesztése, a közmondások, a szólások minél sokrétűbb megismertetése.

 

A verseny nagy népszerűségnek örvend mind a gyermekek, a magyartanárok, és a szülők körében is. Évente 250–400 tanulót késztet arra, hogy játékos formában foglalkozzon a magyar nyelv szépségeivel. A feladatok nem a tananyagot ölelik fel, de a központi felvételik stílusa felismerhető bennük, a szóbeli tételeket pedig Veszprémi-Papp Andrea magyartanár állítja össze. A versenyre az 5-6, valamint a 7-8 osztályosokat várják, a megmérettetés háromfordulós. Idén a döntő április 14-én lesz a Kölcsey Ferenc Általános Iskolában. A zsűri tagjai valamennyien magyartanárok (dr. Unti Mária, Veszprémi-Papp Andrea, Szilbekné Cseh Györgyi, Rácz Attila Róbertné, Früchwilt Ildikó, dr Juhász Attiláné, Havasréti Béláné, Baksa Péter, Faller Eszter, Lőrincz Márta), akik anyanyelvünk ápolása iránti elhivatottságból állnak az ügy mellé, és javítják ki a feladatlapokat.

Minden tanuló emléklappal távozik a verseny után, a helyezettek könyvjutalmat is kapnak.

Egy nyertes pályázatnak köszönhetően a győri Czuczor Gergely Nyelvművelő verseny jövő évtől országos versennyé bővül – tudtuk meg Havasréti Béláné főszervezőtől.