Győr+
2018.02.09. 13:36

Világszínvonalú mentőautóval gazdagodott Győr

A rohamkocsiként funkcionáló jármű a legmodernebb mentéstechnikai eszközökkel felszerelve 50 millió forintba került, melyet pénteken adtak át a Győri Mentőállomáson.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója arról tájékoztatott, hogy tavaly 193 eset-rohamkocsit tudtak vásárolni kormányzati forrásból, idén pedig újabb 117 új mentőautó beszerzésére biztosított keretet az állam. Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy tavaly több mint 6 milliárd forint jutott gépjármű beszerzésre és 1,3 milliárd forint eszközbeszerzésre, idén pedig 4 milliárdot kapnak új autók és 1,9 milliárd forintot eszközök vásárlásra, valamint több mint egy milliárd forintból cserélhetik le a mentősök munkaruháit.

 

 

A főigazgató emlékeztetett: 131 évvel ezelőtt a világon másodikként kezdték meg a szervezett mentést Magyarországon, és idén 70 éves a mentőszolgálat, amely folyamatos megújuláson, fejlődésen megy keresztül. Nem csak az eszközpark válik 21. századivá, hanem fejlesztik az infrastruktúrát is.Így városunkban is új mentőállomás épülhet.

Megtudtuk, a győri mentőállomáson 10 mentőautó teljesít szolgálatot, öt 24 órában, az új Mercedes típusú jármű a legmodernebb, a legmagasabb szintű ellátást biztosítja. A győri mentősök több mint fél millió kilométert tettek meg tavaly, húszezer esetet láttak el – így jó helyre érkezett az új világszínvonalú mentőautó – emelte ki Csató Gábor.

 

 

Simon Róbert Balázs államtitkár, országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy folyamatosan javul a mentősök munkakörülménye és anyagi megbecsülése is. A mentőszolgálatnál dolgozó szakdolgozók átlagosan 67 százalékkal keresnek többet idén januárban, mint 2016-ban. 2010 óta 31 új mentőállomás épült hazánkban, idén további 21 mentőállomás tervezése zajlik, köztük a győrié is. Az új mentőállomás építése indokolt, hiszen a mentősök 1991-ben költöztek a belvárosi Tarcsay Vilmos utcába – ideiglenesen-, az épület mára korszerűtlenné vált. Az új épületet a Pláza melletti területre tervezik, amely több szempontból is ideális, egyrészt közel van a kórházhoz, másrészt közel van az M1-es autópályához, ahol sajnos a legtöbb baleset történik. Simon Róbert Balázs hangsúlyozta, a tervezés az előkészítő szakaszban van, és bízik abban, hogy jövőre átadhatják az új győri mentőállomást.

 

 

Somogyi Tivadar alpolgármester örömét fejezte ki, hogy hamarosan megszűnhet az az áldatlan állapot, hogy a mentőautók éjjel-nappal a belvárosban szirénázva közlekednek. Az új helyszín minden szempontból ideálisnak bizonyul, és ezzel nem csak a mentősök munkakörülményei javulhatnak, hanem az ellátás színvonala is.

 

 

Kara Ákos államtitkár, országgyűlési képviselő megköszönte a mentőszolgálat munkatársainak áldozatos munkáját. Felidézte, sokat dolgoztak közösen azon, hogy javuljanak a térségben a mentési feltételek, így az elmúlt években létrejött a pannonhalmi mentőállomás, új eset-kocsival, aztán elkészült a veszprémvarsányi mentőállomás is. Most pedig a Modern városok program keretében megvalósulhat az új győri mentőállomás megépítése.

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: O. Jakócs Péter