Győr+
2018.02.10. 09:00

Mesteri bűntény angol humorral

A vád tanúja a világ egyik leghíresebb bűnügyi története. Agatha Christie saját novelláját dolgozta színpadra, amiből 1957-ben elkészült a legendás film is, amit az amerikai filmintézet beválasztott a 10 legjobb tárgyalótermi dráma közé. A Győri Nemzeti Színház következő Kisfaludy termes előadását Simon Kornél rendezi. Bemutató szombaton.

Az izgalmas történet egy gazdag asszony meggyilkolásáról, illetve az utána következő bírósági tárgyalásról szól. A darab rendezője, Simon Kornél elárulta, a társulat most egy nehezített, úgynevezett szószínházzal rukkol elő. „Aránylag kevés a cselekmény, és nagyrészt a párbeszédek dominálnak. Azt kell kitalálni, hogy az a mérhetetlenül sok információ miként kel életre, és kezd pulzálni a színpadon” – fejtette ki Simon Kornél.

A fokozatosan kibontakozó drámát, a tárgyalás feszültségét tagadhatatlanul az angol humor oldja. A jog, a bíróság nyelvét a parókás-körmondatok jellemzik. Agatha Christie színpadi művét többféle formában, nagy sikerrel dolgozták már fel. A főszereplő, Sir Wilfrid Robarts személyisége pedig mindig kulcskérdés. Győrben a jó nevű ügyvédet Csankó Zoltán alakítja, ő védi Leonard Vole-t (Kovács Gergely), akit egy özvegyasszony megölésével vádolnak. Az ügyész, Mr. Myers (Ungvári István) a tárgyalásra több meglepetéssel is készül. Maga a per, nemcsak az igaság bizonyításáról szól, hanem a két felkészült jogász villongó szópárbajáról is.

A mesterien alkalmazott csavarok miatt nehéz eldönteni, hogy a vádlott bűnös vagy sem. Az izgalmas és fordulatokkal teli krimi főbb szerepeiben Csankó Zoltánt, Ungvári Istvánt, Szina Kingát, Kovács Gergelyt, Posonyi Takács Lászlót és Maszlay Istvánt láthatjuk.

A teljes galériát IDE kattintva tekintheti meg!


Farkas Mónika
Fotó: Fehér Alexandra