Győr+
2018.02.13. 09:55

Amit a választásról feltétlenül tudni érdemes

Április 8-án ismét választ az ország. Ahhoz, hogy leadhassuk szavazatunkat az országgyűlési választásokon, érdemes tisztában lennünk néhány szabállyal. Dr. Lipovits Szilárdot, Győr jegyzőjét, a győri Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Iroda vezetőjét kérdeztük, mire kell odafigyelnünk.

Van-e bármilyen teendőnk a választások előtt?

Az első lépés, hogy meg kell kapnunk a választási értesítőt. Ezt a Nemzeti Választási Iroda február 19-ig küldi meg azoknak a választópolgároknak, akik legkésőbb a szavazás napját megelőző ötvennyolcadik napon (2018. február 9.) a szavazóköri névjegyzékben szerepelnek. Ha nem kapjuk meg az értesítőt, a helyi választási irodát kell megkeresnünk. A második lépés az ajánlás időszaka. Az ajánlásokat február 19-től március 5-ig lehet gyűjteni. Több jelölt is ajánlható egy személy által, de egy jelölt csak egyszer. „Fontos tudni, hogy tilos ajánlást gyűjteni munkahelyen, szolgálati helyen, tömegközlekedési eszközön, hivatali helyiségekben, köznevelési intézményekben, egészségügyi szolgáltató helyiségekben.

Mindez csak a szavazati joggal rendelkezőkre vonatkozik. Kinek van és kinek nincs választójoga?

Röviden: Minden nagykorú magyar állampolgárnak van, hacsak valamilyen okból nincs kizárva abból. Sőt, nem csak választhat, de ő maga is választható. Nincs például választójoga, ha valakit a bíróság kizárt a választójogból, vagy közügyektől eltiltás hatálya alatt áll. Aki március 23-án 16 óráig kéri, hogy őt a választási iroda nemzetiségi választópolgárként vegye nyilvántartásba, a nemzetiségi listára szavazhat az országos, vagyis a pártlista helyett. Az más kérdés, hogy a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok csak a (párt)listára, míg az azzal rendelkezők a listára és az egyéni jelöltre is szavazhatnak.

Szavazhat-e az, aki külföldön él?

Ha valaki nem rendelkezik magyarországi lakcímmel, ő a választási regisztrációt követően a számára megküldött szavazási levélcsomagban leírtak szerint adhatja le voksát. Aki rendelkezik magyarországi lakcímmel, de a szavazás napján külföldön tartózkodik, neki március 31. 16 óráig kell kérnie külképviseleti névjegyzékbe vételét, és a szavazás napján a külképviseleten tud szavazni.

Dr. Lipovits Szilárd, Győr jegyzője

Ha valaki ágyhoz kötött, és nem tud elmenni a számára kijelölt választókörbe, miként szavazhat?

Ha igényel mozgóurnát. Az igényt április 6. 16 óráig kell leadni ahhoz a helyi választási irodához, amelynek szavazóköri névjegyzékében szerepel, vagy a szavazás napján, legkésőbb 15 óráig kell megérkeznie a kérelmének a szavazatszámláló bizottsághoz. Ha valaki épp kórházban van, vagy idősotthonban él, és az intézmény nem a saját lakcíme szerinti szavazókörhöz tartozik, akkor átjelentkezés iránti kérelmet is kell benyújtania a mozgóurna igénylése mellett. Ugyanez vonatkozik például a közügyektől nem eltiltott fogvatartottakra is. Az átjelentkezés iránti kérelemmel egyébként minden olyan választópolgárnak élnie kell, aki a szavazás napján Magyarország területén tartózkodik ugyan, de nem a lakcíme szerinti szavazókörben. A kérelemnek április 6. 16 óráig kell megérkeznie a Helyi Választási Irodához, illetve eddig az időpontig kérheti a kérelembe foglaltak módosítását, ha másik helyszínen kíván szavazni, vagy visszavonását is, ha mégis a lakcíme szerinti szavazókörben kíván szavazni. Fontos, hogy az egyéni jelöltek közül átjelentkezés esetén is a lakcíme szerinti jelöltre adhatja le szavazatát.

Mi a teendő, amikor április 8-án megérkezünk a szavazás helyszínére?

Először is igazolnunk kell személyazonosságunkat, és lakcímünket vagy személyazonosító jelet, a lakcímet és a személyazonosító jelet is tartalmazó érvényes személyazonosító igazolvánnyal vagy érvényes lakcímigazolvánnyal és érvényes személyigazolvánnyal; illetve útlevéllel, vagy kártya formátumú vezetői engedéllyel. Ezután kettő szavazólapot kapunk. Az egyik szavazólapon az egyéni választókerületi képviselőjelöltre, a másik szavazólapon az országos listára vagy nemzetiségi választópolgárként nemzetiségi listára adhatjuk le a voksunkat. (Magyarországon lakcímmel nem rendelkező választópolgár csak listára szavazhat, így egy szavazólapot kap.) Érvényesen a jelölt neve melletti, illetve lista neve feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal lehet tenni. Érvénytelen a szavazólap, ha nincs rajta a hivatalos bélyegző, ha a törvényben meghatározottnál több szavazatot tartalmaz, vagy egyáltalán nem tartalmaz érvényes szavazatot. Érvénytelen a szavazat, ha azt nem a jelölt neve melletti, illetve lista neve feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal adták le, illetve ha kiesett jelöltre, listára adták le.

Ha további információra van szükségünk, hova fordulhatunk, illetve az említett nyomtatványokat, kérelmeket hol tudjuk beszerezni, leadni?

A Helyi Választási Iroda, valamint az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Iroda címe 9021 Győr, Városház tér 1., telefon: 96/500-245, 96/500-406, 96/500-101, 96/500-103, fax: 96/500-160, e-mail: [email protected]. A központi névjegyzék vezetésével kapcsolatos ügyekben (nemzetiségi névjegyzékbe való felvétel iránti kérelem, segítség igénylése a választójog gyakorlásához, személyes adatok kiadásának megtiltása), valamint a szavazóköri névjegyzék vezetésével kapcsolatos ügyekben (átjelentkezés, külképviseleti névjegyzékbe való felvétel iránti kérelem, mozgóurna iránti kérelem, szavazóköri névjegyzék megtekintése, adatszolgáltatás a névjegyzékből, szavazási levélcsomag iránti kérelem, munkanapokon 8 és 16 óra között a 9021 Győr, Honvéd liget 1. szám alatt tudunk ügyet intézni. Telefon: 96/500-498, 96/500-490, 96/500-526 és 96/500-449, e-mail: [email protected]. A választással kapcsolatos tájékoztatók, dokumentumok folyamatosan bővülve és frissülve megtalálhatók az onkormanyzat.gyor.hu „Választások” menüpontja alatt, illetve érdemes felkeresni a Nemzeti Választási Iroda honlapját is, ahol teljes körű tájékoztatást kaphatunk a 2018-as országgyűlési választásokat illetően

 

Fotó: O. Jakócs Péter

Papp Zsolt